Elintarviketeknologia (B0034), 3 op
Perustiedot
Kurssin nimi: | Elintarviketeknologia |
Winhakoodi: | B0034 |
Kurren lyhenne: | Elint.tekn. |
Opintopisteet: | 3 |
Opintojakson taso: | Ammattiopinnot |
Toteutusvuosi: | 3.vsk |
Jakso: | Syyslukukausi, 1.jakso, 2.jakso |
Lukuvuosi: | 0708 |
Opetuskieli: | Suomi |
Opettaja: | Riitta Lehtinen |
Lopullinen arviointi: | Arvosteluasteikolla (0-5) |
Kuvaukset
Esitietovaatimukset
Elintarvikekemia
Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)
Elintarvikkeiden säilöntämenetelmissä käytettävät laitteet ja menetelmät sekä niiden aikana elintarvikemateriaalissa tapahtuvat kemialliset ja mikrobiologiset ilmiöt. Opiskeltavat säilöntämenetelmät ovat hapatus, kuivaus, nesteiden konsentrointi ja kuivaus, jäähdytys, pakastus, kosteat ja kuivat kuumennusmenetelmät, pastörointi ja sterilointi. Sterilointiajan mitoittaminen säilykkeiden valmistuksessa.
Eri säilöntäaineiden ominaisuudet.
Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)
Edellä mainittujen ydinainesalueiden yksityiskohtaisempi osaaminen ja useampiin eri tilanteisiin soveltaminen. Lisäksi korkeapainetekniikan ja säteilytyksen käyttö säilöntämenetelmänä.
Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää, mihin eri säilöntämenetelmien teho perustuu ja osaa päätellä, mitä eri elintarvikemateriaaleissa todennäköisesti tapahtuu säilönnän aikana.
Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opiskelija osaa laskea tarvittavan sterilointiajan tietyn kokoiselle valmistuserälle säilykkeitä. Opiskelija osaa laskea tunnetun pastöroinnin aika-lämpötila ?kombinaation perusteella tarvittavan aika-lämpötila ?kombinaation uusissa olosuhteissa.
Kirjallisuus ja muu materiaali
Luentomateriaali
Oheislukemiseksi: Singh, Heldman; Introduction to Food Engineering
Opetusmenetelmät
Luokkahuoneopetusta: 35 h
Laboratoriotöitä: 15
Harjoitustyö:
Tentti: 6 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 43 h
Yhteensä: 93 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -
Opiskelijan kuormittavuus
Arvioinnin perusteet
Laboratoriotöiden työselostusten sekä kahden välikokeen suorittaminen hyväksytysti.
Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit
Kansainväliset valmiudet (T)
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Taloudellinen osaaminen
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Poikkitieteellisyys
Tiedonhankinnan valmiudet ja uuden tiedon seuraaminen ja soveltaminen (T)
Yrittäjyyden, liiketoiminnan ja johtamisen osaaminen (T)