Elintarvikekemia (B0066), 3 op
Perustiedot
Kurssin nimi: | Elintarvikekemia |
Winhakoodi: | B0066 |
Kurren lyhenne: | Elint.kem. |
Opintopisteet: | 3 |
Opintojakson taso: | Ammattiopinnot |
Toteutusvuosi: | 2.vsk |
Jakso: | Syyslukukausi, 1.jakso, 2.jakso |
Lukuvuosi: | 0708 |
Opetuskieli: | Suomi |
Opettaja: | Riitta Lehtinen |
Lopullinen arviointi: | Arvosteluasteikolla (0-5) |
Kuvaukset
Esitietovaatimukset
Kemia ja ympäristö, epäorgaaninen ja analyyttinen kemia, orgaaninen kemia
Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)
Elintarvikkeiden pääravintoaineiden, hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat, kemialliset rakenteet pääpiirteittäin ja niiden tyypilliset reaktiot ruoanvalmistusprosesseissa. Hiilihydraateista monosakkaridien, disakkaridien sekä polysakkarideista tärkkelyksen kemialliset rakenteet, sokereiden kiteytyminen, amorfisen sokerin muodostuminen, sakkaroosin invertoituminen, karamellisoituminen, dektrinisaatio ja tärkkelyksen liisteröityminen. Triglyseridien rakenne, emulsion muodostuminen ja rasvojen hapettuminen, polymerisoituminen ja hydraus. Proteiinien rakenne, hydrolyysi ja denaturoituminen sekä Maillardin reaktio. Vesi elintarvikkeissa; Aw-käsite sekä BET-teoria. Edellä mainitut kemialliset yhdisteet kasviksissa, hedelmissä, marjoissa, vilja- ja maitotuotteissa, makeisissa, kananmunassa sekä lihassa ja kalassa. Pakastuksen vaikutus elintarvikkeen rakenteeseen. Leivän valmistuksessa ja varastoinnissa tapahtuvat reaktiot, teurastuksen jälkeiset reaktiot lihassa ja kalassa. Rasvoissa varastoinnin aikana tapahtuvat tyypilliset reaktiot.
Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)
Hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen kemialliset rakenteet yksityiskohtaisesti, esim. sokereiden sekä amino- ja rasvahappojen molekyylikaavat. Vitamiinien kemiallinen luonne. Biokemiallisten reaktioiden riippuvuus materiaalin veden aktiivisuudesta. Edellä mainittujen reaktioiden reaktiomekanismit edellistä tarkemmin ja useampiin eri tilanteisiin soveltaen.
Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee elintarvikkeissa yleisesti esiintyvien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemialliset rakenteet. Opiskelija ymmärtää veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyyden ja niissä tapahtuvien kemiallisten reaktioiden keskeisenä tekijänä. Opiskelija ymmärtää, missä elintarvikkeissa on mitäkin pääravintoaineita ja minkälaisten reaktioiden voi olettaa tapahtuvan keskeisimmissä ruoanvalmistustapahtumissa.
Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Kirjallisuus ja muu materiaali
Luentomateriaali
Oheislukemiseksi: Fennema; Food Chemistry
Häikiö, Lapila; Elintarvikkeiden kemiaa
Opetusmenetelmät
Luokkahuoneopetusta: 42 h
Laboratoriotöitä:
Harjoitustyö:
Tentti: 3 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 42 h
Yhteensä: 87 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -
Opiskelijan kuormittavuus
Arvioinnin perusteet
Kertaustehtävien sekä kahden välikokeen suorittaminen hyväksytysti.
Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Taloudellinen osaaminen
Poikkitieteellisyys