Elintarvikkeiden valmistustekniikat (B0082), 3 op
Perustiedot
Kurssin nimi: | Elintarvikkeiden valmistustekniikat |
Winhakoodi: | B0082 |
Kurren lyhenne: | Elint.valm.tekn. |
Opintopisteet: | 3 |
Opintojakson taso: | Ammattiopinnot |
Toteutusvuosi: | 4.vsk |
Jakso: | Kevätlukukausi, 3.jakso, 4.jakso |
Lukuvuosi: | 0708 |
Opetuskieli: | Suomi |
Opettaja: | Riitta Lehtinen |
Lopullinen arviointi: | Arvosteluasteikolla (0-5) |
Kuvaukset
Esitietovaatimukset
Elintarviketeknologia, hygienia
Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)
Elintarvikkeiden valmistusprosessit, niiden hygieniariskit ja materiaalissa tapahtuvat kemialliset ja mikrobiologiset muutokset raaka-aineista valmiisiin tuotteisiin pakkauksissaan. Käsiteltävät valmistusprosessit ovat ruokaöljyjen ja margariinien valmistus, sokerin, tärkkelyssiirappien, makeisten ja suklaan valmistus, meijeriteollisuuden prosessit (nestemäisten maitotuotteiden, juustojen, voin ja jäätelön valmistus) sekä lihanjalostus teurastuksesta lihalajitelmiin ja makkaroiden valmistus.
Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)
Edellä mainittujen ydinainesalueiden yksityiskohtaisempi osaaminen.
Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää, miten elintarvikkeiden valmistusprosessit rakentuvat eri yksikköprosesseista. Hän tietää, mitä materiaalissa tapahtuu eri prosessivaiheissa.
Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opiskelija osaa nähdä valmistusprosessit loogisina järjestelminä ja eri vaiheiden merkityksen kokonaisuuden kannalta.
Kirjallisuus ja muu materiaali
Luentomateriaali
Dairy Processing Handbook
Oheislukemiseksi: Saarela et.al.; Elintarvikeprosessit
Opetusmenetelmät
Luokkahuoneopetusta: 42 h (sisältää väh. 2 ekskursiota)
Laboratoriotöitä:
Harjoitustyö:
Tentti: 6 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 42 h
Yhteensä: 90 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -
Opiskelijan kuormittavuus
Arvioinnin perusteet
Vähintään yhdelle ekskursiolle osallistuminen. Kahden välikokeen suorittaminen hyväksytysti.
Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit
Tuotekehitys- ja projektitoiminnan osaaminen (T)
Kansainväliset valmiudet (T)
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Taloudellinen osaaminen
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (T)
Tiedonhankinnan valmiudet ja uuden tiedon seuraaminen ja soveltaminen (T)
Poikkitieteellisyys
Yrittäjyyden, liiketoiminnan ja johtamisen osaaminen (T)