Elintarvikeanalytiikka (B0012), 3 op
Perustiedot
Kurssin nimi: | Elintarvikeanalytiikka |
Winhakoodi: | B0012 |
Kurren lyhenne: | Elint.anal. |
Opintopisteet: | 3 |
Opintojakson taso: | Ammattiopinnot |
Toteutusvuosi: | 4.vsk |
Jakso: | 3.jakso, 4.jakso |
Lukuvuosi: | 0708 |
Opetuskieli: | Suomi |
Opettaja: | Riitta Lehtinen |
Lopullinen arviointi: | Arvosteluasteikolla (0-5) |
Kuvaukset
Esitietovaatimukset
Epäorgaanisen ja analyyttisen kemian laboratoriotyöt, Orgaanisen kemian laboratoriotyöt, Elintarvikekemia
Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)
Eri ravintoaineiden ja kosteuspitoisuuden määrittäminen elintarvikkeista. Määritettävät ravintoaineet ovat proteiini-, rasva-, kuitu-, suola- ja nitriittipitoisuudet. Tämän lisäksi määritetään esim. hilloista tuhka, happoluku ja Brix.
Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)
Opiskelija tietää, että on myös muita kuin opintojaksolla käytettyjä laboratoriomenetelmiä ko. ravintoaineiden määrittämiseen ja hallitsee niiden teoriataustaa.
Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää eri ravintoaineiden määritysmenetelmien teoreettisen taustan.
Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opiskelija osaa valmistaa elintarvikkeista edustavan näytteen kemiallista määritystä varten. Hän osaa määrittää proteiinipitoisuuden Kjehldalin menetelmällä, rasvapitoisuuden Soxhlet-uutolla ja butyrometrimenetelmällä, kuitu- ja tuhkapitoisuuden AOAC:n menetelmillä sekä suolapitoisuuden ja happoluvun titraamalla.
Kirjallisuus ja muu materiaali
Työohjeet
Mattila, Piironen, Ollilainen; Elintarvikekemia ja -analytiikka
Opetusmenetelmät
Luokkahuoneopetusta: 14 h
Laboratoriotöitä: 28 h
Harjoitustyö:
Tentti: 3 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 35 h
Yhteensä: 80 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -
Opiskelijan kuormittavuus
Arvioinnin perusteet
Jokaisesta työstä tehty työselostus hyväksytty ja tentti suoritettu hyväksyttävästi.
Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit
Kansainväliset valmiudet (T)
Tuotekehitys- ja projektitoiminnan osaaminen (T)
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (KL)
Taloudellinen osaaminen
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Poikkitieteellisyys