Työsuojelu ja työhyvinvointi (B0095), 3 op
Perustiedot
Kurssin nimi: | Työsuojelu ja työhyvinvointi |
Winhakoodi: | B0095 |
Kurren lyhenne: | Työsuoj. ja hyvinvoi |
Opintopisteet: | 3 |
Opintojakson taso: | Ammattiopinnot |
Toteutusvuosi: | 4.vsk |
Jakso: | 4.jakso |
Lukuvuosi: | 0708 |
Opetuskieli: | Suomi |
Opettaja: | Carola Fortelius |
Lopullinen arviointi: | Arvosteluasteikolla (0-5) |
Kuvaukset
Esitietovaatimukset
Epäorgaaninen ja analyyttinen kemia, orgaaninen kemia, mikrobiologia
Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)
Opintojakson keskeiset sisältökohdat ovat
- työsuojelutoiminnan organisointi työpaikalla ja siihen liittyvä lainsäädäntö,
- ennakoiva työsuojelu eli työolosuhteisiin liittyvien vaarojen tunnistaminen ja hallinta, riskien systemaattinen arviointi,
- työhyvinvointiin liittyviä kysymyksiä kuten konfliktien hallinta, vuorovaikutus työyhteisössä sekä toimivan työyhteisön ominaisuudet.
Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)
Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää ennakoivan työsuojelun merkitystä ja on tutustunut työsuojelun eri osa-alueet. Opiskelija tiedostaa mitkä ovat työyhteisön hyvinvointiin vaikuttavat tärkeimmät tekijät, kuten yksilön henkinen hyvinvointi, työhygeniaan ja työkyvyn ylläpitoon liittyvät asiat sekä toimivan työorganisaation pääpiirteet.
Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa suorittaa työpaikkaan kohdistuvien vaarojen systemaattista arviointia ja riskiluokitusta. Hän osaa eritellä fysikaaliset, mekaaniset, kemialliset, biologiset, sosiaaliset ja psyykkiset vaarat laboratorio- ja teollisuuslaitos-ympäristössä sekä osallistua työpaikkojen työsuojelutoiminnan kehittämiseen.
Kirjallisuus ja muu materiaali
Laboratorio kehittyvänä työympäristönä, toim. E.Yrjänheikki. Työterveyslaitos, Helsinki 1996
Moniste
Opetusmenetelmät
Luokkahuoneopetusta: 35 h
Projektit: 10 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 35 h
Yhteensä: 80 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -
Opiskelijan kuormittavuus
Arvioinnin perusteet
Projektiraportti, esitelmä
Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit
Tuotekehitys- ja projektitoiminnan osaaminen (T)
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Poikkitieteellisyys
Tiedonhankinnan valmiudet ja uuden tiedon seuraaminen ja soveltaminen (T)
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (T)