suomeksi
in English

Radiotekniikka (E0143), 5 op

Perustiedot

Kurssin nimi:Radiotekniikka
Winhakoodi:E0143
Kurren lyhenne:radio
Opintopisteet:5
Opintojakson taso:Ammattiopinnot
Toteutusvuosi:3.vsk
Jakso:Syyslukukausi, 1.jakso, 2.jakso
Lukuvuosi:0607
Opetuskieli:Suomi
Opettaja:Heikki Valmu
Lopullinen arviointi:Arvosteluasteikolla (0-5)

Kuvaukset

Esitietovaatimukset

MATLE0111, MATLE0112, E0125, E0126, E0128, E0130

Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)

Kenttäsuureet, polarisaatio, signaalit aika- ja taajuustasossa, radiojärjestelmät lohkokaaviotasolla, mikroliuskajohto, koaksiaalijohto, Smithin kartta, heijastuskerroin, sovittamisen perusteet, yleisimmät passiiviset komponentit ja niiden parametrit, yleisimmät aktiiviset komponentit ja niiden parametrit, antennien ominaisuudet, yleisimmät antennityypit, kohina, linkkiyhtälö, FM- ja AM-modulaatio, digitaalisten modulaatiomenetelmien perusteet, vaihelukitus ja taajuussynteesi, radiotekniikan mittausjärjestelmät.

Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)

Radiotekniikan historia, taajuusjako, kentät rajapinnassa, S-parametrit, muita antennityyppejä, radioaaltojen eteneminen, lineaarisuus ja epälineaarisuus, FM- ja AM-modulaattorit ja ?demodulaattorit.

Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää polarisaation ja väliaineen ominaisuuksien merkityksen radioyhteydessä. Opiskelija osaa mitoittaa ja analysoida mikroliuskajohtoja. Opiskelija ymmärtää heijastusten minimoimisen ja sovittamisen merkityksen suurtaajuuspiireissä. Opiskelija tuntee yleisimmät modulaatiomenetelmät. Opiskelija ymmärtää vaihelukitukssilmukan toiminnan ja tuntee sen yleisimmät sovellukset. Opiskelija tuntee antennien ominaisuudet ja yleisimmät antennityypit. Opiskelija tuntee yleisimmät aktiiviset ja passiiviset suurtaajuuskomponentit.

Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opiskelija osaa sovittaa kompleksisen kuorman keskitetyillä elementeillä. Opiskelija osaa suunnitella yksinkertaisen radiovastaanottimen lohkokaaviotasolla. Opiskelija osaa analysoida ja mitoittaa yksinkertaisen taajuussyntetisaattorin lohkokaaviotasolla. Opiskelija osaa kytkeä ja mitata yksinkertaisen radiovastaanottimen ominaisuuksia. Opiskelija osaa käyttää spektrianalysaattoria signaalien spektrin mittaamiseen ja piirianalysaattoria vahvistinten ja suodatinten taajuusvasteiden ja sovituksen mittaamiseen.

Kirjallisuus ja muu materiaali

Lehto, Räisänen: Radiotekniikan perusteet

Opetusmenetelmät

Luokkahuoneopetusta: 42 h
Laboratoriotöitä: 16 h
Harjoitustyö: 10 h
Tentti: 6 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 5/05): 55 h
Yhteensä: 129 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Opiskelijan kuormittavuus

Arvioinnin perusteet

Pakollisten kotitehtävien arviointi, laboratoriotöiden arviointi ja kaksi arvioitavaa välikoetta. Kaikki mainitut suoritettava hyväksytysti.

Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit

Elektroninen mittaustekniikka
Tietoliikenne- ja radiotekniikka
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Analogiaelektroniikkasuunnittelu

login