suomeksi
in English

Mekaaniset prosessit 1 (Y0011), 3 op

Perustiedot

Kurssin nimi:Mekaaniset prosessit 1
Winhakoodi:Y0011
Kurren lyhenne:Mek.pros.1
Opintopisteet:3
Opintojakson taso:Ammattiopinnot
Toteutusvuosi:2.vsk
Jakso:Kevätlukukausi, 4.jakso
Lukuvuosi:0708
Opetuskieli:Suomi
Opettaja:Marja-Terttu Huttu
Lopullinen arviointi:Arvosteluasteikolla (0-5)

Kuvaukset

Esitietovaatimukset

Virtaustekniikka ja taseet

Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)

Raemaiseen ja jauhemaiseen materiaaliin liittyvät peruskäsitteet, hiukkkaskokojakauma ja sen määrittäminen seulomalla ja laskeuttamalla, differentiaali- ja integraalikuvaajat sekä niistä saatavat tunnusluvut, näytteenotto jauheista ja raemaisesta materiaalista, hienonnuksen teoria ja energiankulutus, murskaimiin ja myllyihin liittyvät peruskäsitteet, selontaan liittyvä teoria ja käsitteet, luokituksen teoria ja hydrosykloni, laskeutuksen teoria ja laskeutusaltaat, sentrifugoinnin teoria ja lingot, suodatuksen teoria, suodattimet ja niiden skaalaus, kahden toisiinsa liukenemattoman nesteen erottaminen dekantoimalla, nestepisaroiden ja sumun erotus kaasusta

Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)

Hiukkaskoon muita käsitteitä ja määritysmenetelmiä, hiukkaskokojakauman muita esitystapoja, keskimääräisen hiukkaskoon määritelmät, ominaispinta-alan määritysmenetelmiä, teolliset murskaimet, myllyt, seulat ja muut luokittimet

Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija tuntee raemaiseen ja jauhamaiseen materiaaliin liittyvät peruskäsitteet ja teoriat sekä materiaalin hienontamisen teorian ja käytännön. Opiskelija ymmärtää kiintoaineen lajitteluun (seulonta ja luokitus) ja erottamiseen (laskeutus, linkous ja suodatus) käytettävien menetelmien toimintaperiaatteet ja laitteiden mitoituksen. Opiskelija tuntee nesteiden dekantoinnin sekä nestepisaroiden ja sumun erottamiseen kaasusta käytettävät menetelmät.

Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa arvioida hienonnuksen energiantarpeen ja valita kyseiseen hienonnukseen parhaiten soveltuvan laitten. Opiskelija osaa valita ja mitoittaa raeluokkien lajitteluun sekä kiintoaineen erottamiseen (laskeutus, linkous, suodatus) soveltuvia laitteita. Opiskelija osaa skaalata suodattimia suodatuskokeisiin perustuen.

Kirjallisuus ja muu materiaali

Luentomonisteet
Oheislukemiseksi: Lukkarinen: Mineraalitekniikka (osa I), Rushton: Solid-liquid filtration and separation technology

Opetusmenetelmät

Luokkahuoneopetusta: 42 h
Laboratoriotöitä:
Harjoitustyö: 10 h
Tentti: 3h
Opiskelijan itseopiskelu: 25 h
Yhteensä: 80 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Opiskelijan kuormittavuus

Arvioinnin perusteet

Hyväksytty tentti ja harjoitustyö, joka tehdään harjoittelujakson aikana työpaikalla olevasta mekaanisen prosessitekniikan laitteesta.

Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit

Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Prosessitekniikan osaaminen

login