suomeksi
in English

Matematiikan peruskurssi A (MATLM0111), 5 op

Perustiedot

Kurssin nimi:Matematiikan peruskurssi A
Winhakoodi:MATLM0111
Kurren lyhenne:MatPkA
Opintopisteet:5
Opintojakson taso:Perusopinnot
Toteutusvuosi:1.vsk
Jakso:1.jakso, 2.jakso
Lukuvuosi:0607
Opetuskieli:Suomi
Opettaja:Jorma Vilska
Lopullinen arviointi:Arvosteluasteikolla (0-5)

Kuvaukset

Esitietovaatimukset

Perusmatematiikka tai lukion pitkän matematiikan taidot

Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)

Lausekkeiden sieventäminen ja tavallisimpien yhtälöiden ratkaiseminen.
Lineaaristen yhtälöryhmien ratkaiseminen, kun muuttujia on enintään kolme. Yhtälöryhmien avulla ratkaistavia (mm. lineaarinen tasoitusongelma) ongelmia. Kolmion täydellinen ratkaiseminen ja kolmion ratkaisun sovelluksia yksinkertaisiin maanmittauksen taso-ongelmiin.
Koordinaattimuodossa esitettävien tasovektorien perusalgebra (yhteen- ja vähennyslasku, vakiolla kertominen), pistetulo, vektorien välinen kulma. Lisäksi vektorilaskennan käyttö soveltavissa (mm. tasorunkoverkon pisteen koordinaattien määrittäminen etäisyys- ja kulmamittausten avulla) tehtävissä. Koordinaattimuodossa ilmoitettujen avaruusvektorien perusalgebra sekä piste- ja ristitulo.
Kolmiulotteisen avaruuden analyyttisestä geometriasta suoran, tason ja pallon esitysmuodot. Lisäksi kahden suoran sekä suoran ja tason leikkauksen määrittäminen.
Funktion kuvaajan määrittäminen ja tulkinta. Perusfunktioiden (polynomi, eksponentti- ja logaritmifunktio, trigonometriset perusfunktiot) tuntemus.

Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)

Lineaaristen yhtälöryhmien ratkaiseminen, kun muuttujia on enemmän kuin kolme. Epälineaaristen yhtälöryhmien ratkaisutekniikoita.. Kolmion ratkaisutekniikan soveltaminen monivaiheisiin maanmittauksen taso-ongelmiin.
Koordinaattimuodossa esitettävien tasovektorien käyttö fysiikassa (mm. voima- ja nopeusvektorien resultantti). Koordinaattimuodossa ilmoitettujen avaruusvektorien käyttö analyyttysin geometrian ongelmissa (mm. pisteen projektion määrittäminen suoralle, tasolle ja pallolle). Maapallon pinnan muotojen projisoiminen kartoiksi ja projektioiden ongelmien pohdintaa.

Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opiskelija ratkaisee yhtälöryhmän, kun muuttjia on enintään kolme ja mallintaa sekä ratkaisee lineaarisen tasoitusongelman (vaaitus). Opiskelija ratkaisee suorakulmaisen ja yleisen kolmion. Opiskelija hallitsee kaksi- ja kolmiulotteisten vektorien perusalgebran ja soveltaa tason vektoreita tasorunkoverkon pisteen koordinaattien hakemiseen. Opiskelija tuntee suoran, tason ja pallon esitysmuodot sekä laskee suoran leikkauksen toisen suoran ja tason kanssa.

Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Kirjallisuus ja muu materiaali

Henttonen- Peltomäki-Uusitalo: Tekniikan matematiikka 1, Edita
Opetusmonisteita

Opetusmenetelmät

Luokkahuoneopetusta: 56 h
Tietokoneharjoituksia: 14 h
Välikokeet: 3h + 3h (tai lopputentti 3 h)
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tekemättä): 50 h
Yhteensä: 126 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Opiskelijan kuormittavuus

Arvioinnin perusteet

Välikokeet (tai lopputentti), matematiikan laboratorioiden (tietokoneharjoitusten ) ja harjoitustehtävien arviointi

Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit

login