suomeksi
in English

Matematiikan peruskurssi B (MATLV0112), 5 op

Perustiedot

Kurssin nimi:Matematiikan peruskurssi B
Winhakoodi:MATLV0112
Kurren lyhenne:Matem. pk. B
Opintopisteet:5
Opintojakson taso:Perusopinnot
Toteutusvuosi:1.vsk
Jakso:Kevätlukukausi, 3.jakso, 4.jakso
Lukuvuosi:0607
Opetuskieli:Suomi
Opettaja:H-L Merenti-Välimäki
Lopullinen arviointi:Arvosteluasteikolla (0-5)

Kuvaukset

Esitietovaatimukset

MATLV0111 (Matematiikan peruskurssi A)

Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)

Raja-arvo, jatkuvuus. Derivaattakäsite ja määritelmä, differentiaali, derivointikaavat ja ?säännöt, derivaatan sovelluksia.
Integraalikäsite, määrätty integraali, graafinen ja numeerinen integrointi, integraalifunktio, symbolista integrointia, määrätyn integraalin sovelluksia. Differentiaaliyhtälön käsite.

Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)

Useamman muuttujan ymmärtäminen ja useamman muuttujan differentiaalilaskenta. Matriisin ymmärtäminen ja käsitteleminen itsenäisesti mm. Matlab-ohjelmalla.

Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää ja pystyy käsittelemään laajoja kokonaisuuksia lähtien differentiaalisesta ajattelutavasta. Hän ymmärtää derivaatan muuttumisen työkaluna ja osaa käyttää sitä ainakin apuvälineisiin tukeutuen (kaavasto, laskin, tietokone). Opiskelija osaa suorittaa yksinkertaisia määrättyjä integraaleja ilman apuvälineitä ja vaativampia apuvälineisiin tukeutuen. Hän ymmärtää differentiaaliyhtälön sisällöllisen merkityksen insinööritieteissä.

Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opiskelija osaa käyttää rationaalista matemaattista päättelytapaa. Hän suoriutuu monivaiheisistakin ongelmista yhteistyössä toisten kanssa ja pystyy ongelmien ratkaisemisessa yhdistämään eri apuvälineiden käytön tarkoituksenmukaisella tavalla. Hän arvioi käyttämiään menetelmiä ja saamiaan tuloksia johdonmukaisesti ja pystyy perustelemaan suorituksensa eri vaiheet. Lisäksi opiskelija kykenee soveltamaan oppimaansa differentiaali-, derivaatta- ja integraalikäsitteistöä muiden opintojaksojen konkreettisissa ja abstrakteissa ajatusmalleissa.

Kirjallisuus ja muu materiaali

Henttonen - Peltomäki - Uusitalo: Tekniikan matematiikka II (Edita),
Launonen ? Sorvali ? Toivonen: Teknisten ammattien matematiikka 3Y (WSOY), Lehtola-Rautakaulio: Teknillinen matematiikka 2 (Tammertekniikka),
Mäkelä: Matlab ?perusteet (Tammertekniikka) ,
Tekniikan kaavasto (Tammertekniikka)

Opetusmenetelmät

Luokkahuoneopetusta: 56 h
Laboratoriotöitä: 14 h
Tentti: 4h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi ei vielä tehty)
yhteensä 134 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Opiskelijan kuormittavuus

Arvioinnin perusteet

Hyväksyttyyn suoritukseen riittää kahden osakuulustelun hyväksytty suorittaminen (yhteensä 40% maksimipisteistä ja jälkimmäisestä 30%) sekä pakollisten kotilaskujen ja laboratoriotöiden suorittaminen hyväksytysti.

Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit

login