Mikrobiologia (B0089), 5 op
Perustiedot
Kurssin nimi: | Mikrobiologia |
Winhakoodi: | B0089 |
Kurren lyhenne: | MiBbiol. |
Opintopisteet: | 5 |
Opintojakson taso: | Ammattiopinnot |
Toteutusvuosi: | 1.vsk |
Jakso: | Kevätlukukausi, 3.jakso, 4.jakso |
Lukuvuosi: | 0607 |
Opetuskieli: | Suomi |
Opettaja: | Heikki Ojamo |
Lopullinen arviointi: | Arvosteluasteikolla (0-5) |
Kuvaukset
Esitietovaatimukset
Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)
Mikrobiologian historia ja merkitys eri aikakausina, mikrobit hyöty- ja haittaorganismeina, teollisen mikrobiologian tuotteet ja esimerkki-prosesseja, organismien yleinen luokittelu, solutyypit ja niiden raken-teet, membraanien rakenteet, soluseinämien perusrakenteet, organellien tehtävät, mikro-organismien luokittelu ja eri luokkien perusominaisuudet, mikrobien lisääntymistavat yleisesti, trofiat, taksonomisten tunnistusmenetelmien pääpiirteet, mikrobisolujen kemiallinen koostumus ja sen huomioonottaminen laboratoriossa ja prosesseissa, mikrobien kasvu ja sen vaatimukset sekä seuranta, kasvun estäminen ja mikrobien tuhoaminen, mikrobiologiset työmenetelmät (aseptiikka, mikroskopointi, mikrobien eristäminen ja ylläpitäminen, mikrobien kasvatus ja viljely), antibiootit ja niiden käyttö mikrobiologiassa, mikrobien tunnistamisen kannalta keskeisen aineenvaihdunnan perusteet, mikrobien energian tuoton perusteet, mikrobiyhteisöt luonnossa ja sovelluksissa, mikrobit ja ihmisen elimistö, virusten rakenteet ja toiminta yleisesti
Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)
Hyöty- ja haittamikrobien nimeäminen, soluhengityksen eri toiminta-periaatteet, membraanien toiminta syvällisemmin, tavallisimpien bakteereiden nimeäminen ja sijoittaminen eri luokkiin, fungien suvullisen lisääntymisen periaatteet, taksonomiset tunnistusmenetel-mät yksityiskohtaisemmin, solu-solu-interaktioiden merkitys ja peri-aatteet, antibioottien luokittelu ja kemiallisten rakenteiden pääpiirteet, mikrobien aineenvaihdunta syvällisemmin ja energia- sekä hapetus/pelkistys-tasapainojen toteutus soluissa, mikrobien väliset proteiinisynteesin erot ja niiden merkitys prosesseille, yksittäisten virusten nimeäminen ja merkitys
Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää mikrobien esiintymi-sen lähes kaikkialla ja tämän vaikutukset erilaisissa ympäristöissä sekä toimenpiteet haitallisten vaikutusten minimoimiseksi/estämi-seksi. Toisaalta opiskelija hahmottaa myös mikrobien tahattoman ja tarkoituksellisen hyödyntämisen merkityksen ja mahdollisuudet. Opiskelija hallitsee eri mikrobien rakenteet ja toiminnan solutasolla ja ymmärtää miten tätä tietämystä sovelletaan mikrobien hyödyntä-misessä ja mikrobiologisessa analytiikassa. Opiskelija hallitsee mikrobien kasvuun ja tuhoutumiseen liittyvän matemaattisen käsittelyn perusteet ja näiden soveltamisen käytäntöön. Opiskelija tuntee mikrobiologisia sovelluksia ja nimeää näissä käytettyjä mikrobeja. Opiskelija tietää mikrobiologisten työmenetelmien perusteet.
Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opiskelija osaa valita yleisimpien mikrobien kasvatukseen ja viljelyyn sopivat ravintoalustat ja olosuhteet. Opiskelija osaa laskea mikrobien lisääntymisen ja lisääntymisnopeuden annetuista lähtökohdista. Opiskelija osaa mitoittaa lämpösteriloinnin D- ja z-arvoihin perustuen. Opiskelija osaa lukea mikrobikantakokoelmien kantakuvauksia sekä etsiä kantoja kantakokoelmista.
Kurssin ensimmäisen osan hyväksytty suoritus oikeuttaa ns. hygieniapassin saamiseen.
Kirjallisuus ja muu materiaali
Luentomateriaali
Oheislukemiseksi: Salkinoja-Salonen (toim.): Mikrobiologian perusteet
Madigan, Martinko, Parker; Brock biology of micro-organisms, soveltuvin osin
Opetusmenetelmät
Luokkahuoneopetusta: 70 h
Laboratoriotöitä:
Harjoitustyöt: 8 h
Tentti: 6 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 66 h
Yhteensä: 150 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -
Opiskelijan kuormittavuus
Arvioinnin perusteet
Harjoitustehtävien sekä kahden välikokeen suorittaminen hyväksytysti.
Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Poikkitieteellisyys