Elintarvikkeiden pakkaustekniikka (B0037), 3 op
Perustiedot
Kurssin nimi: | Elintarvikkeiden pakkaustekniikka |
Winhakoodi: | B0037 |
Kurren lyhenne: | Elint.pakk.tekn. |
Opintopisteet: | 3 |
Opintojakson taso: | Ammattiopinnot |
Toteutusvuosi: | 4.vsk |
Jakso: | Syyslukukausi, 1.jakso |
Lukuvuosi: | 0607 |
Opetuskieli: | Suomi |
Opettaja: | Riitta Lehtinen |
Lopullinen arviointi: | Arvosteluasteikolla (0-5) |
Kuvaukset
Esitietovaatimukset
Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)
Pakkauksen tehtävät elintarvikkeiden jakeluketjussa ja eri kuljetusmuotojen vaatimukset pakkauksille. Pakkausmateriaaleina käytettävät eri muovit, laminaatit, kartonki, metalli ja lasi sekä niiden läpäisyominaisuudet. Eri elintarvikkeiden pakkaukselle asettamat vaatimukset. Aseptinen pakkaaminen, vakuumi- ja suojakaasupakkaaminen, aktiiviset ja älykkäät pakkaukset sekä pakkausten hävitettävyys ja ympäristönäkökohtien huomioiminen elintarvikkeiden pakkaamisessa.
Elintarvikevalvontajärjestelmä Suomessa. Pakkausmerkintöjen laatiminen lainsäädännön asettamien vaatimusten mukaan (Asetus elintarvikkeiden pakkausmerkinnöistä, KTMp pakkausmerkinnöistä, KTMp elintarvikkeen nimestä ja ainesosien ilmoittamisesta, KTMp elintarvikkeen ravintoarvomerkinnöistä).
Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)
Edellä mainittujen ydinainesalueiden yksityiskohtaisempi osaaminen.
Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää pakkauksen merkityksen elintarvikkeiden säilyvyyden, jakeluketjun ja asiakkaiden informoinnin kannalta. Opiskelija tuntee elintarviketeollisuuden toimintatapoja ja vaatimuksia raaka-aineiden ja tuotteiden pakkaajana.
Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opiskelija osaa valita osalle elintarvikkeista säilyvyyttä edistävän pakkausmateriaalin ja osaa suunnitella tuotteelle sopivat pakkausmerkinnät.
Kirjallisuus ja muu materiaali
Luentomateriaali
Järvi-Kääriäinen, T., Leppänen-Turkula, A. Pakkaaminen, perustiedot pakkauksista ja pakkaamisesta
Oheislukemiseksi: Robertson; Food Packaging
Opetusmenetelmät
Luokkahuoneopetusta: 35 h (sis. 2 ekskursiota)
Laboratoriotöitä:
Harjoitustyö: 10 h
Tentti: 3 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 32 h
Yhteensä: 80 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -
Opiskelijan kuormittavuus
Arvioinnin perusteet
Harjoitustyö hyväksytty ja tentin suorittaminen hyväksytysti.
Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit
Kansainväliset valmiudet (T)
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Taloudellinen osaaminen
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Poikkitieteellisyys
Tiedonhankinnan valmiudet ja uuden tiedon seuraaminen ja soveltaminen (T)
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (T)
Yrittäjyyden, liiketoiminnan ja johtamisen osaaminen (T)