suomeksi
in English

Elintarvikekemia (B0066), 3 op

Perustiedot

Kurssin nimi:Elintarvikekemia
Winhakoodi:B0066
Kurren lyhenne:Elint.kem.
Opintopisteet:3
Opintojakson taso:Ammattiopinnot
Toteutusvuosi:2.vsk
Jakso:Syyslukukausi, 1.jakso, 2.jakso
Lukuvuosi:0607
Opetuskieli:Suomi
Opettaja:Riitta Lehtinen
Lopullinen arviointi:Arvosteluasteikolla (0-5)

Kuvaukset

Esitietovaatimukset

Kemia ja ympäristö, epäorgaaninen ja analyyttinen kemia, orgaaninen kemia

Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)

Elintarvikkeiden pääravintoaineiden, hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat, kemialliset rakenteet pääpiirteittäin ja niiden tyypilliset reaktiot ruoanvalmistusprosesseissa. Hiilihydraateista monosakkaridien, disakkaridien sekä polysakkarideista tärkkelyksen kemialliset rakenteet, sokereiden kiteytyminen, amorfisen sokerin muodostuminen, sakkaroosin invertoituminen, karamellisoituminen, dektrinisaatio ja tärkkelyksen liisteröityminen. Triglyseridien rakenne, emulsion muodostuminen ja rasvojen hapettuminen, polymerisoituminen ja hydraus. Proteiinien rakenne, hydrolyysi ja denaturoituminen sekä Maillardin reaktio. Vesi elintarvikkeissa; Aw-käsite sekä BET-teoria. Edellä mainitut kemialliset yhdisteet kasviksissa, hedelmissä, marjoissa, vilja- ja maitotuotteissa, makeisissa, kananmunassa sekä lihassa ja kalassa. Pakastuksen vaikutus elintarvikkeen rakenteeseen. Leivän valmistuksessa ja varastoinnissa tapahtuvat reaktiot, teurastuksen jälkeiset reaktiot lihassa ja kalassa. Rasvoissa varastoinnin aikana tapahtuvat tyypilliset reaktiot.

Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)

Hiilihydraattien, proteiinien ja rasvojen kemialliset rakenteet yksityiskohtaisesti, esim. sokereiden sekä amino- ja rasvahappojen molekyylikaavat. Vitamiinien kemiallinen luonne. Biokemiallisten reaktioiden riippuvuus materiaalin veden aktiivisuudesta. Edellä mainittujen reaktioiden reaktiomekanismit edellistä tarkemmin ja useampiin eri tilanteisiin soveltaen.

Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija hallitsee elintarvikkeissa yleisesti esiintyvien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemialliset rakenteet. Opiskelija ymmärtää veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyyden ja niissä tapahtuvien kemiallisten reaktioiden keskeisenä tekijänä. Opiskelija ymmärtää, missä elintarvikkeissa on mitäkin pääravintoaineita ja minkälaisten reaktioiden voi olettaa tapahtuvan keskeisimmissä ruoanvalmistustapahtumissa.

Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Kirjallisuus ja muu materiaali

Luentomateriaali
Oheislukemiseksi: Fennema; Food Chemistry
Häikiö, Lapila; Elintarvikkeiden kemiaa

Opetusmenetelmät

Luokkahuoneopetusta: 42 h
Laboratoriotöitä:
Harjoitustyö:
Tentti: 3 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 42 h
Yhteensä: 87 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Opiskelijan kuormittavuus

Arvioinnin perusteet

Kertaustehtävien sekä kahden välikokeen suorittaminen hyväksytysti.

Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit

Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Taloudellinen osaaminen
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Poikkitieteellisyys

login