suomeksi
in English

Hygienia (B0092), 4 op

Perustiedot

Kurssin nimi:Hygienia
Winhakoodi:B0092
Kurren lyhenne:Hygienia
Opintopisteet:4
Opintojakson taso:Ammattiopinnot
Toteutusvuosi:3.vsk
Jakso:2.jakso, 3.jakso
Lukuvuosi:0607
Opetuskieli:Suomi
Opettaja:Riitta Lehtinen
Lopullinen arviointi:Arvosteluasteikolla (0-5)

Kuvaukset

Esitietovaatimukset

Mikrobiologia, mikrobiologian laboratoriotyöt

Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)

Hygieniariskit ja saastutuslähteet elintarvikkeiden tuotannossa pellolta pöytään. Keskeisimmät ruokamyrkytys- ja elintarvikeinfektiobakteerit sekä elintarvikkeiden ja juomaveden kautta leviävät virukset sekä alkueläimet ja matotaudit. Eri elintarvikeryhmien tyypilliset pilaantumisilmiöt. Henkilöstön työskentelyhygienia, siivous ja desinfiointi. Hygieeniset ratkaisut laite- ja laitossuunnittelussa. Teollisuuden omavalvontajärjestelmä ja HACCP-toimintatapa.

Aseptinen laboratoriotyöskentely. Elintarvikenäytteen valmistaminen mikrobiologista analyysiä varten; laimennussarjan teko ja tulosten laskeminen painotetulla keskiarvomenetelmällä. Mikrobiologisen näytteen ottaminen pinnoilta ja ilmasta sekä tulosten analysointi.

Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)

Edellä mainittujen ydinainesalueiden yksityiskohtaisempi osaaminen ja useampiin eri tilanteisiin soveltaminen.

Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää elintarvikkeiden tuotantoon liittyvät hygieeniariskit ja ymmärtää, mihin tekijöihin vaikuttamalla voi estää riskin syntymisen. Opiskelija tietää eri elintarvikeryhmien tyypilliset pilaantumistavat ja ymmärtää, minkälaisia teknisiä ratkaisuja hygienia vaatii tuotantotiloilta ja ?laitteilta.

Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opiskelija osaa itse käyttäytyä elintarvike- tai lääketuotannossa hygieenisesti ja osaa pitää huolta työympäristönsä puhtaudesta sekä osaa käyttää siivous- ja desinfiointimenetelmiä ja ?aineita oikeaoppisesti.

Opiskelija osaa kehittää toimintatavat, joilla hallitaan yksittäisen valmistuslinjan hygieniariskit HACCP-järjestelmän mukaisesti.

Opiskelija osaa tehdä elintarvikenäytteestä laimennossarjan Ja osaa laskea kasvatustulosten perusteella näytteen mikrobipitoisuuden. Osaa työskennellä aseptisesti mikrobiologisessa laboratoriossa.

Kirjallisuus ja muu materiaali

Luentomateriaali
Oheislukemiseksi: Pönkä A.; Ruokamyrkytykset ja elintarvikehygienia
Jay J.M.; Modern Food Microbiology

Opetusmenetelmät

Luokkahuoneopetusta: 35 h
Laboratoriotöitä: 15
Harjoitustyö:
Tentti: 6 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 43 h
Yhteensä: 93 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Opiskelijan kuormittavuus

Arvioinnin perusteet

Laboratoriotöiden työselostusten sekä kahden välikokeen suorittaminen hyväksytysti.

Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit

Kansainväliset valmiudet (T)
Tuotekehitys- ja projektitoiminnan osaaminen (T)
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Taloudellinen osaaminen
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Poikkitieteellisyys
Tiedonhankinnan valmiudet ja uuden tiedon seuraaminen ja soveltaminen (T)
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (T)
Yrittäjyyden, liiketoiminnan ja johtamisen osaaminen (T)

login