Ravitsemusoppi (B0093), 3 op
Perustiedot
Kurssin nimi: | Ravitsemusoppi |
Winhakoodi: | B0093 |
Kurren lyhenne: | Ravitsemus |
Opintopisteet: | 3 |
Opintojakson taso: | Ammattiopinnot |
Toteutusvuosi: | 3.vsk |
Jakso: | Kevätlukukausi, 3.jakso |
Lukuvuosi: | 0607 |
Opetuskieli: | Suomi |
Opettaja: | Riitta Lehtinen |
Lopullinen arviointi: | Arvosteluasteikolla (0-5) |
Kuvaukset
Esitietovaatimukset
Elintarvikekemia
Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)
Ravintoaineiden tehtävät elimistössä. Ravintoaineista käydään läpi hiilihydraatit erityisesti kuidun merkitys, rasvat, erityisesti rasvojen laatu ja kolesteroli, proteiinit, vitamiinit ja kivennäisaineet. Ruoansulatus ja imeytyminen. Energian saanti ja kulutus. Eri elintarvikkeiden ravintoainemäärät. Prosessoinnin vaikutus ravintoainepitoisuuksiin. Terveen ihmisen terveyttä edistävä ruokavalio verrattuna keskimääräiseen suomalaiseen ruokavalioon.
Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)
Edellä mainittujen ydinainesalueiden yksityiskohtaisempi osaaminen ja useampiin eri tilanteisiin soveltaminen.
Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opiskelija ymmärtää eri ravintoaineiden merkityksen elimistössä ja tietää, mistä elintarvikkeista mitäkin ravintoainetta saa. Opiskelija ymmärtää, miten eri ruoanvalmistusmenetelmät vaikuttavat niiden ravintoainepitoisuuksiin. Opiskelija tunnistaa oman ruokavalionsa heikkoudet ja vahvuudet.
Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)
Opiskelija osaa käyttää Nutrica-ravintolaskentaohjelmaa ravintoainetietojen löytämiseen ja ruokavalio-ohjeiden antamiseen.
Kirjallisuus ja muu materiaali
Luentomateriaali
Oheislukemiseksi: Kylliäinen, Lintunen; Ravitsemus ja terveys
Haglund et. al.; Ihmisen ravitsemus
Garrow J.S., James W.P.T., Ralph A.; Human nutrition and dietetics
Opetusmenetelmät
Luokkahuoneopetusta: 28 h
Laboratoriotöitä: 15 h
Harjoitustyö: 10 h
Tentti: 3 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 38 h
Yhteensä: 93 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -
Opiskelijan kuormittavuus
Arvioinnin perusteet
Laboratoriotöiden työselostusten, harjoitustyön sekä tentin suorittaminen hyväksytysti.
Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit
Kansainväliset valmiudet (T)
Tuotekehitys- ja projektitoiminnan osaaminen (T)
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Taloudellinen osaaminen
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Poikkitieteellisyys
Tiedonhankinnan valmiudet ja uuden tiedon seuraaminen ja soveltaminen (T)
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (T)
Yrittäjyyden, liiketoiminnan ja johtamisen osaaminen (T)