suomeksi
in English

Elintarviketeknologia (B0034), 3 op

Perustiedot

Kurssin nimi:Elintarviketeknologia
Winhakoodi:B0034
Kurren lyhenne:Elint.tekn.
Opintopisteet:3
Opintojakson taso:Ammattiopinnot
Toteutusvuosi:3.vsk
Jakso:Syyslukukausi, 1.jakso, 2.jakso
Lukuvuosi:0607
Opetuskieli:Suomi
Opettaja:Riitta Lehtinen
Lopullinen arviointi:Arvosteluasteikolla (0-5)

Kuvaukset

Esitietovaatimukset

Elintarvikekemia

Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)

Elintarvikkeiden säilöntämenetelmissä käytettävät laitteet ja menetelmät sekä niiden aikana elintarvikemateriaalissa tapahtuvat kemialliset ja mikrobiologiset ilmiöt. Opiskeltavat säilöntämenetelmät ovat hapatus, kuivaus, nesteiden konsentrointi ja kuivaus, jäähdytys, pakastus, kosteat ja kuivat kuumennusmenetelmät, pastörointi ja sterilointi. Sterilointiajan mitoittaminen säilykkeiden valmistuksessa.
Eri säilöntäaineiden ominaisuudet.

Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)

Edellä mainittujen ydinainesalueiden yksityiskohtaisempi osaaminen ja useampiin eri tilanteisiin soveltaminen. Lisäksi korkeapainetekniikan ja säteilytyksen käyttö säilöntämenetelmänä.

Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää, mihin eri säilöntämenetelmien teho perustuu ja osaa päätellä, mitä eri elintarvikemateriaaleissa todennäköisesti tapahtuu säilönnän aikana.

Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opiskelija osaa laskea tarvittavan sterilointiajan tietyn kokoiselle valmistuserälle säilykkeitä. Opiskelija osaa laskea tunnetun pastöroinnin aika-lämpötila ?kombinaation perusteella tarvittavan aika-lämpötila ?kombinaation uusissa olosuhteissa.

Kirjallisuus ja muu materiaali

Luentomateriaali
Oheislukemiseksi: Singh, Heldman; Introduction to Food Engineering

Opetusmenetelmät

Luokkahuoneopetusta: 35 h
Laboratoriotöitä: 15
Harjoitustyö:
Tentti: 6 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 43 h
Yhteensä: 93 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Opiskelijan kuormittavuus

Arvioinnin perusteet

Laboratoriotöiden työselostusten sekä kahden välikokeen suorittaminen hyväksytysti.

Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit

Kansainväliset valmiudet (T)
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Taloudellinen osaaminen
Tiedonhankinnan valmiudet ja uuden tiedon seuraaminen ja soveltaminen (T)
Poikkitieteellisyys
Yrittäjyyden, liiketoiminnan ja johtamisen osaaminen (T)

login