suomeksi
in English

Elintarvikeanalytiikka (B0012), 3 op

Perustiedot

Kurssin nimi:Elintarvikeanalytiikka
Winhakoodi:B0012
Kurren lyhenne:Elint.anal.
Opintopisteet:3
Opintojakson taso:Ammattiopinnot
Toteutusvuosi:4.vsk
Jakso:3.jakso, 4.jakso
Lukuvuosi:0607
Opetuskieli:Suomi
Opettaja:Riitta Lehtinen
Lopullinen arviointi:Arvosteluasteikolla (0-5)

Kuvaukset

Esitietovaatimukset

Epäorgaanisen ja analyyttisen kemian laboratoriotyöt, Orgaanisen kemian laboratoriotyöt, Elintarvikekemia

Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)

Eri ravintoaineiden ja kosteuspitoisuuden määrittäminen elintarvikkeista. Määritettävät ravintoaineet ovat proteiini-, rasva-, kuitu-, suola- ja nitriittipitoisuudet. Tämän lisäksi määritetään esim. hilloista tuhka, happoluku ja Brix.

Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)

Opiskelija tietää, että on myös muita kuin opintojaksolla käytettyjä laboratoriomenetelmiä ko. ravintoaineiden määrittämiseen ja hallitsee niiden teoriataustaa.

Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää eri ravintoaineiden määritysmenetelmien teoreettisen taustan.

Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opiskelija osaa valmistaa elintarvikkeista edustavan näytteen kemiallista määritystä varten. Hän osaa määrittää proteiinipitoisuuden Kjehldalin menetelmällä, rasvapitoisuuden Soxhlet-uutolla ja butyrometrimenetelmällä, kuitu- ja tuhkapitoisuuden AOAC:n menetelmillä sekä suolapitoisuuden ja happoluvun titraamalla.

Kirjallisuus ja muu materiaali

Työohjeet
Mattila, Piironen, Ollilainen; Elintarvikekemia ja -analytiikka

Opetusmenetelmät

Luokkahuoneopetusta: 14 h
Laboratoriotöitä: 28 h
Harjoitustyö:
Tentti: 3 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 35 h
Yhteensä: 80 h

Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Opiskelijan kuormittavuus

Arvioinnin perusteet

Jokaisesta työstä tehty työselostus hyväksytty ja tentti suoritettu hyväksyttävästi.

Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit

Tuotekehitys- ja projektitoiminnan osaaminen (T)
Kansainväliset valmiudet (T)
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Elävän ja eloperäisen materiaalinhallinta
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (KL)
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Teoreettinen perusta ja matemaattis-luonnontieteelliset valmiudet (T)
Taloudellinen osaaminen
Poikkitieteellisyys

login