suomeksi
in English

Työsuojelu ja työhyvinvointi (B0095), 3 op

Perustiedot

Kurssin nimi:Työsuojelu ja työhyvinvointi
Winhakoodi:B0095
Kurren lyhenne:Työsuoj. ja hyvinvoi
Opintopisteet:3
Opintojakson taso:Ammattiopinnot
Toteutusvuosi:4.vsk
Jakso:4.jakso
Lukuvuosi:0607
Opetuskieli:Suomi
Opettaja:Carola Fortelius
Lopullinen arviointi:Arvosteluasteikolla (0-5)

Kuvaukset

Esitietovaatimukset

Epäorgaaninen ja analyyttinen kemia, orgaaninen kemia, mikrobiologia

Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson keskeiset sisältökohdat ovat
- työsuojelutoiminnan organisointi työpaikalla ja siihen liittyvä lainsäädäntö,
- ennakoiva työsuojelu eli työolosuhteisiin liittyvien vaarojen tunnistaminen ja hallinta, riskien systemaattinen arviointi,
- työhyvinvointiin liittyviä kysymyksiä kuten konfliktien hallinta, vuorovaikutus työyhteisössä sekä toimivan työyhteisön ominaisuudet.

Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)

Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija ymmärtää ennakoivan työsuojelun merkitystä ja on tutustunut työsuojelun eri osa-alueet. Opiskelija tiedostaa mitkä ovat työyhteisön hyvinvointiin vaikuttavat tärkeimmät tekijät, kuten yksilön henkinen hyvinvointi, työhygeniaan ja työkyvyn ylläpitoon liittyvät asiat sekä toimivan työorganisaation pääpiirteet.

Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa suorittaa työpaikkaan kohdistuvien vaarojen systemaattista arviointia ja riskiluokitusta. Hän osaa eritellä fysikaaliset, mekaaniset, kemialliset, biologiset, sosiaaliset ja psyykkiset vaarat laboratorio- ja teollisuuslaitos-ympäristössä sekä osallistua työpaikkojen työsuojelutoiminnan kehittämiseen.

Kirjallisuus ja muu materiaali

Laboratorio kehittyvänä työympäristönä, toim. E.Yrjänheikki. Työterveyslaitos, Helsinki 1996
Moniste

Opetusmenetelmät

Luokkahuoneopetusta: 35 h
Projektit: 10 h
Opiskelijan itseopiskelu (kuormittavuusanalyysi tehty 1/06): 35 h
Yhteensä: 80 h
Kuormittavuusanalyysin seuranta tehty: -

Opiskelijan kuormittavuus

Arvioinnin perusteet

Projektiraportti, esitelmä

Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit

Tuotekehitys- ja projektitoiminnan osaaminen (T)
Turvallisuus- ja laatuosaaminen
Bio- ja elintarvikeprosessien sekä tuotantojärjestelmien teknistaloudellinen osaaminen
Eettinen ja ekologinen osaaminen
Viestintä- ja vuorovaikutusosaaminen (T)
Tiedonhankinnan valmiudet ja uuden tiedon seuraaminen ja soveltaminen (T)
Poikkitieteellisyys

login