suomeksi
in English

Sähköasennukset 1 (K0188), 5 op

Perustiedot

Kurssin nimi:Sähköasennukset 1
Winhakoodi:K0188
Kurren lyhenne:
Opintopisteet:5
Opintojakson taso:Ammattiopinnot
Toteutusvuosi:1.vsk
Jakso:Kevätlukukausi, 3.jakso, 4.jakso
Lukuvuosi:0708
Opetuskieli:Suomi
Opettaja:Torsti Viilo
Lopullinen arviointi:Arvosteluasteikolla (0-5)

Kuvaukset

Esitietovaatimukset

Sähkötekniikan perusteet

Sisältö (ydinaines ja -osaaminen)

Pientalon sähkövarustelun ja ohjausten suunnittelu ja dokumentointi. Kaapelien, johtimien ja asennustarvikkeiden sekä suojalaitteiden valinta ja asennusten suunnittelu erilaisiin olosuhteisiin. Jakokeskukset ja kojeet valintaominaisuuksineen. Asuntojen valaisimien valintaperusteet. Urakkalaskennan sähkösuunnitel¬ma¬doku¬menttien tietosisällöt.
Sähkölaitteiden, kaapelien ja energialähteiden kuvaaminen jännitteiden, virtojen ja tehojen keskinäisten suhteiden laskemiseen peruslakeihin perustuen. Kuormitus ja vikatilannelaskentaperiaatteet. Talotekniikan 400V/230V energianjakelun tärkeimmät käytännön laskentaperiaatteet tilojen mittojen ja tarpeiden perusteella.

Sisältö (täydentävä ja erityisosaaminen)

Sähköturvallisuustutkinnon 3 painotuksella: kosketussuojaus, kosketusjännitesuojaus, erottaminen ja kytkentä, johdon mitoitus ja suojaus, kytkinlaitteet, käyttöönottotarkastus, korjaus-, muutos- ja laajennustyöt, sähkölaitekorjaamot ja laboratoriot.
Suojalaitteiden valinnassa ja asettelussa tarvittavien suureiden laskeminen, suojalaitteiden valintataulukoiden käyttö ja laitevalmistajien tuotetietojen käyttö.

Tiedolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opiskelija tietää pientalojen sähköistyksessä tarvittavien laitteiden valintaperusteet ja osaa soveltaa niitä toimiviksi kokonaisuuksiksi.
Opiskelija tietää virtapiirien laitteiden sähkötekniset suureet ja laskennan peruslait sekä osaa soveltaa niihin perustuvia laskentamenetelmiä käytännön virtapiirien tehojen ja energioiden laskemiseen sekä turvallisuuden edellyttämiin tarkasteluihin.

Taidolliset oppimistulokset (ydinaines ja -osaaminen)

Opiskelija osaa laatia pientalon sähkösuunnitelman urakkalaskentaa varten.
Opiskelija osaa tarkastella laskennallisesti asuintilojen mittojen ja tarpeiden mukaisesti sähkölaitteistojen toiminnallisten osien valintaa ja energiankulutusta.

Kirjallisuus ja muu materiaali

Opetusmonisteet, ST-kortiston soveltuvat osat, laitevalmistajien tiedot. Oheislukemistona Sähköturvallisuustutkintoon 3, 2 tai 1 tähtääville SFS-käsikirjan 144 opiskelijapainos.

Opetusmenetelmät

Oppitunnit luokassa: 35 h
Harjoitustunnit luokassa: 21 h
Harjoitustöitä: 15 h
Tentti: 4h
Opiskelijan itseopiskelu: 58 h
Yhteensä: 133 h

Opiskelijan kuormittavuus

Arvioinnin perusteet

Tentti (70%) h suunnitteluharjoitustyöt (30%).

Koulutusohjelmakohtaiset kompetenssit

Järjestelmäosaaminen
Toteutusosaaminen
Käyttö- ja ylläpito-osaaminen
Energiaosaaminen
Suunnitteluosaaminen

login