Kotikansainvälistyminen
Osa EVTEKin opiskelijoista lähtee vuosittain opiskelijavaihtoon, osa harjoitteluun ulkomaille. Opiskelijat, joilla syystä tai toisesta ei ole mahdollisuutta osallistua vaihto-ohjelmiin, voivat opintojensa ohella hankkia työelämän edellyttämää kansainvälistä osaamista täällä EVTEKissä nk. kotikansainvälistymisen avulla. Kotikansainvälistymisen keinoja on monia kuten mm. kansainvälisyyttä käsittelevien kurssien opiskelu, työharjoittelun suorittaminen kansainvälisessä yrityksessä Suomessa sekä opinnäytetyön tekeminen yhdessä ulkomaalaisen opiskelijan kanssa. Alla muutamia eriteltynä.
Vieraskielinen opetus
EVTEKissä toimii neljä kansainvälistä, englanninkielistä, ammattikorkeakoulututkintoon johtavaa koulutusohjelmaa, De-gree Programme in European Business Administration, Degree Programme in European Management, Degree Programme in Information Technology ja Degree Programme in Media Engineering, sekä englanninkielinen ylempään ammattikorkeakoulututkintoon johtava Master of Engineering in Information Technology -koulutusohjelma. Näissä opiskelee yhteensä yli 500 opiskelijaa. Lisäksi EVTE-Kissä opiskelee vuosittain n.150 vaihto-opiskelijaa yhteistyöoppilaitoksista ympäri maailmaa. Eri kansallisuuksia EVTEKistä löytyy yli viisikymmentä. Nämä yhdessä tekevät oppilaitokseen aidosti kansainvälisen ilmapiirin. Osallistumalla englanninkieliseen opetukseen voi suorittaa myös pakollisia opintoja ja kehittää samalla kielitaitoa.
Kansainvälisten koulutusohjelmien lisäksi EVTEKissä tarjotaan vuosittain muutamia opintojaksoja englannin kielellä. Kannattaa käyttää tilaisuus hyväkseen ja opiskella omaa alaa samalla kun parantaa kielitaitoa! Lisätietoja koulutusohjelmista.
Vuosittain elokuussa järjestettävä EVTEK Summer School tarjoaa myös mahdollisuuden opiskella vieraskielisiä kursseja, joille kaikki EVTEKin opiskelijat ovat tervetulleita. Lisää tietoa Summer Schoolista ja sen kurssitarjonnasta löytyy EVTEKin internetsivuilta www.evtek.fi .
Kielten opetus
EVTEK tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet kielten opiskeluun. Työelämän edustajat pitävät itsestään selvänä, että ammattikorkeakoulusta valmistuvat opiskelijat hallitsevat hyvin oman alansa jolla-kin, mieluummin kahdellakin, vieraalla kielellä. Vaikka englanti onkin selkeästi suosituin vieras kieli, opiskelemalla esimerkiksi saksan, ranskan tai espanjan suhteellisen hyvin, saa itselleen selkeän kilpailuedun työmarkkinoille astuessaan. Ensimmäisenä vuotena tehokkaasti aloitetut saksan, ranskan, espanjan, italian tai venäjän kielen opinnot laajentavat myös mahdollisuuksia opiskelijavaihtoon lähtiessä. Ruotsiin harjoitteluun lähteville on erityisesti kohdistettu ruotsin kurssi.
Tekniikan koulutusala
Tekniikan koulutusalalla pakollisina kielinä opiskellaan suomea, ruotsia ja englantia, ja ne ovat kaikki sisällöllisesti kiinteästi ammattialaan integroituja. Vapaasti valittavina kielinä tarjotaan espanjaa, japania ja saksaa alkeista lähtien. Tarjolla on myös syntyperäisen opettajan vetämiä englannin keskustelukursseja.
Liiketalouden koulutusala
Liiketalouden koulutusohjelman kielitarjonnan lisäksi kansainvälisissä kaksoistutkinto-ohjelmissa opettavat natiiviopet-tajat espanjan, ranskan sekä saksan kieltä. Näihin kielten ryhmiin voi ilmoittautua WinhaWillen kautta elo- ja tammikuun loppuun mennessä. Kieliryhmissä on yleensä tilaa, joten kannattaa ehdotto-masti ilmoittautua mukaan.
Kulttuurin koulutusala
Kulttuurin koulutusalalla tutkintoon tähtäävissä opinnoissa pakollisiin opintoihin kuuluvat englanti, ruotsi ja viestintä. Ope-tuksessa painotetaan koulutusohjelmakohtaisia aiheita ja sanastoa sekä ammatillisia viestintätaitoja kielten eurooppalaisen viitekehyksen mukaisesti. Opetuksessa huomioidaan myös ulkomaille vaihtoon tai työharjoitteluun lähteviä. Ulkomaalaiset asiantuntijat luennoivat vieraal-la kielellä ja täydentävät siten kielitarjontaa.
Vierailevat luennoitsijat
EVTEKissä vierailee vuosittain useita ulkomaisia luennoitsijoita. He saapuvat luennoimaan yleensä Erasmus -opettajavaihtosopimuksen puitteissa tuoden mukanaan omalta osaamisalueeltaan uusia näkökulmia aiheeseen. Lisätietoja vierailevien luennoitsijoiden kursseista saa mm. koulutusohjelmista. Osa eri koulutusohjelmissa järjestettävistä vierailevien luennoitsijoiden kursseista on avoimia myös muiden koulutusohjelmien opiskelijoille, joten kannattaa tarkistaa kurssiohjelma myös muistakin kuin omasta koulutusohjelmasta.
International Project Week(IPW)
12.-16.3.2007 järjestettävä International Project Week (IPW) on intensiiviviikko, jonka aikana sekä liiketalouden että kansainvälisten kaksoistutkintojen opiskelijat suorittavat opintoihinsa pakollisina kuulu-van opintojakson Business Ethics. Opettajina kurssilla toimii EVTEK liiketalouden yksikön kansainvälisten partnerikorkeakoulujen opettajia. Opiskelu tapahtuu pienryhmissä, mikä tekee opiskelusta tehokasta ja mahdollistaa interaktiivisten opiskelumenetelmien käytön. Luentojen ja harjoitusten aihepiirinä on yritysetiikka, johon kansainväliset luennoitsijat tarjoavat näkökulmia omien erikoisalojensa kautta. Keskittämällä tuleva opettajavaih-to yhteen intensiiviviikkoon saavutetaan monia etuja vieraiden ja oman henkilökunnan kannalta. Vuorovaikutuksen kautta syntyvät verkostot ovat tulevaisuudessa hyödyllisiä niin vierailijaluennoitsijoille kuin EVTEKin opettajille ja opiskelijoillekin. Intensiiviviikko tutustuttaa vierailijat suomalaiseen opiskelukulttuuriin, opettajiin ja toisiinsa.
Kansainväliset päivät / International Days
Joka syksy ja kevät järjestetään EVTEKin Espoon ja Vantaan toimitiloissa Kansainväliset päivät, kv-päivät, joissa EVTEKissä opiskelevat vaihto-opiskelijat ja kansainväliset tutkinto-opiskelijat esittelevät omia maitaan. Mukana on tietenkin myös kv-toimisto ja kv-tutorit edustamassa Suomea. Tarjolla on herkkuja maailmalta, eksoottista musiikkia, tietovisailua ja kan-sainvälistä tunnelmaa.
Kv-tutorointi
EVTEKiin tulee vuosittain n. 150 vaihto-opiskelijaa yhteistyöoppilaitoksista ympäri maailmaa. Kv-tutoroinnin tavoitteena on saada vaihto-opiskelija tuntemaan itsensä tervetulleeksi, ja auttaa ulkomaalaista opiskelijaa tutustumaan suomalaisopiskelijoihin sekä sopeutumaan opiskeluun EVTEKissä, opiskelijaelämään, kulttuuriin ja maahan. Lisäksi tavoitteena on luoda myönteinen kuva Suomesta ja pääkaupunkiseudusta sekä EVTEKistä opiskelupaikkana.
Suomalaiselle opiskelijalle kv-tutorointi on keino kansainvälistyä kotimaassa. Kv-tutoroinnin kautta saa mahdollisuuden tutustua uusiin mielenkiintoisiin ihmisiin ja heidän kulttuureihinsa. Lisäksi se on mukava tapa viettää vapaa-aikaa. Kv-tutoreilta vaaditaan kiinnostusta tulevia vaihto-opiskelijoita kohtaan, riittävää kielitaitoa, sitoutumista erityisesti ensimmäisten päivien haku- ja opastustehtäviin sekä iloista mieltä.
Kv-tutorit koulutetaan tehtäväänsä ennen vaihto-opiskelijoiden Suomeen tuloa. Koulutuksessa käydään yhdessä läpi tutorin keskeiset tehtävät, tutustutaan muihin tutoreihin ja suunnitellaan yhdessä tulevaa toimintaa.
Kv-tutorit ovat vaihto-opiskelijoita vastassa, kun he saapuvat Suomeen ja avustavat erilaisissa käytännön järjestelyissä heidän vaihtojaksonsa alussa (esim. pankkiasiat, puhelimet, liikenne yms.). Kv-tutorit järjestävät vaihtareille erilaisia tapahtumia, kv-toimiston taustatuella. Suosittuja ovat olleet mm. hohtokeilaus ja jääkiekko-ottelut. Yleisesti kv-tutorit tutustuttavat uudet vaihtarit alueeseen ja/tai pääkaupunkiseutuun, koulutusohjelmaan ja muihin opiskelijoihin ja opiskelijatapahtumiin sekä auttavat mahdollisissa ongelmatilanteissa.
Kv-tutorointi on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkästään asioilla juoksemista ja tapahtumien järjestämistä. Tutorit pääsevät tutustumaan erittäin läheisesti eri kulttuureihin ja ihmisiin. Uudet ystävät ja mukava toiminta sekä kielitaidon koheneminen tai ylläpitäminen ovat välittömintä kv-tutortoiminnan antia. Kv-tutorit saavat pitkäaikaisia ystäviä ympäri maailmaa, joista voi olla paljon iloa ja hyötyä myöhemminkin elämässä.
Aktiiviset kv-tutorit voivat saada 2 opintopistettä toiminnastaan. Kv-tutoriksi ilmoittaudutaan WinhaWillessä (koodi KAV004 ja toteutus ilmoitetaan OVIportaalissa).