suomeksi
in English
Bookmark

Aikuiskoulutus

(Aikuiskoulutuksessa ei ala lukuvuonna 2007-2008 uutta ryhmää)

Koulutuksen tavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on antaa monipuoliset valmiudet kappaletavara- ja teollisuusautomaation, automaatiosuunnittelun sekä automaation projektitoiminnan asiantuntijaksi, jolla on osaamista ja näkemystä haasteellisista suunnittelu- ja tuotekehitystehtävistä, automaatiojärjestelmien, -laitteiden ja –sovellusten toimitusprojekteista, käyntiinajosta, kunnossapidosta, automaation markkinointi- ja myyntitoiminnasta sekä kansainvälisestä projektitoiminnasta.

Koulutus on suunniteltu ja tarkoitettu ensisijaisesti kappaletavara- ja teollisuusautomaation suunnittelu-, operointi- ja projektitehtävissä sekä sähkö- ja instrumentointitekniikan
kunnossapitotehtävissä työskenteleville, hyvän työkokemuksen saaneille (automaatio-, koneautomaatio-, rakennusautomaatio-, sähkö-, mittaus- ja säätö-, instrumentointitekniikan) teknikon tutkinnon suorittaneille henkilöille tai alan ammatillisen koulutuksen saaneille henkilöille.

Alan erityispiirteitä

Automaatio on perinteisesti liittynyt teollisuusprosesseihin, joiden ohjaamisessa ja valvomisessa on haluttu helpottaa ihmisten tekemää työtä, parantaa työhön liittyvää turvallisuutta ja tuotannollista nopeutta sekä tuotannon laatua. Nykyisin automaatiota käytetään kaikilla teollisuuden aloilla ja uusia sovelluksia ja käyttökohteita syntyy jatkuvasti lisää. Automaatio on alkanut arkipäiväistyä ja yleistyä koneissa ja laitteissa myös mitä erilaisimmissa ei-teollisissa sovelluksissa.

Automaatioon kuuluvat olennaisesti älykkäät anturit ja mittaukset, signaalien käsittely, tiedonsiirto erilaisilla nopeilla väylillä ja nykyisin yhä voimakkaammin myös langattomasti (esim. GSM-valvonta), huipputekniikkaan perustuvat tietokonelaitteistot (yksikkösäätimet, PC:t tai automaatiojärjestelmät) sekä niiden avoimet valvomo-ohjelmistot. Lisäksi automaatioon kuuluu koneiden, laitteiden, prosessien ja linjojen ohjaus ja nopea säätö myös langattomasti sekä tiedonhallinta, itsediagnostiikka, erilaiset suojaukset ja varmistukset. Automaatioon liittyy paljon suunnitteluosaamista, ohjelmointityötä sekä järjestelmien asennusta, käyttöönottoa ja kunnossapitoa. Automaatio on jatkuvasti kehittyvä ja laajeneva ala, joka työllistää hyvin ja vie usein alan osaajat vientiprojektien kautta moniin ulkomaisiin kohteisiin. Hyvä kielitaito on enemmän kuin tarpeen automaatioinsinöörin kontaktoidessa asiakkaitaan tai päämiehiään. Automaatioalan osaamista on jatkuvasti ylläpidettävä osallistumalla alan koulutustapahtumiin tai kansainvälisiin näyttelyihin.

Työmahdollisuudet

Automaatioinsinööri suunnittelee ja toteuttaa teollisuusprosessien, tuotantolaitteistojen ja –linjojen, tuotteiden sisältämää automaatiota sekä vastaa tietokonepohjaisten mittaustiedonkeruu-, PC-valvomo- ja automaatiojärjestelmien operoinnista ja kunnossapidosta. Lisäksi automaatioinsinöörejä työskentelee alan insinööritoimistoissa, suunnittelu- ja ohjelmistoyrityksissä, maahantuojilla sekä tutkimuslaitoksissa erilaisissa tuotekehitykseen, suunnitteluun, ohjelmointiin, tekniseen osto- ja myyntitoimintaan sekä järjestelmäsovelluksiin ja koulutukseen liittyvissä asiantuntija- ja esimiestehtävissä. Automaatio on nopeasti kehittyvä ja uudistuva huipputekniikan ala, jonka sovellusala laajenee nopeasti ja jonka työllisyystilanne koko maassa on erittäin hyvä.

Automaatioalan asiantuntija on usein pienryhmän vetäjä, suunnittelu- tai projektipäällikkö, vuoropäällikkö, osastopäällikkö tai kansainvälisen vientiprojektin vastuullinen vetäjä, joka vastaa automaatiotekniikkaan liittyvistä suunnittelu-, toteutus-, ja toimitus- ja käyttöönottoprojekteista tai automaation tuottavuudesta, taloudellisuudesta, käynnissä- ja laadussapidosta tai automaation markkinointi-, myynti- tai ostotoiminnasta.

Keskeiset opintokokonaisuudet

Insinööriopintojen laajuus on 240 op muodostuen perusopinnoista, yhteisistä ammattiopinnoista sekä ammattiopinnoista. Opinnäytetyön laajuus on 15 op. Automaatioalan tai sen lähialan teknikon on suoritettava 180 op. Jokaiselle opiskelijalle tehdään heti opintojen alussa työkokemuksen ja pohjakoulutuksen perusteella henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS), josta selviää, montako opintopistettä opiskelijan on suoritettava, mitä opintojaksoja on suoritettava sekä mikä on arvioitu opiskeluaika.

Opiskelu- ja opetusjärjestelyt

Opiskelu tapahtuu monimuoto-opiskeluna, joka sisältää lähiopetusta, laboratorio-, harjoitus- ja projektitöitä sekä ohjattua itseopiskelua. Opiskelussa käytetään monipuolisia, aikuisille sopivia oppi mismenetelmiä, kuten tietoverkko- opetusta, projekti- ja tiimityöskentelyä sekä työssäoppimista. Lähiopetuksen määrä on pyritty minimoimaan. Käytännössä opetus tapahtuu iltaisin tai viikonloppuisin sekä erilaisina työprojekteina sekä itsenäisinä ja pienryhmissä tehtävinä harjoitus- ja projektitöinä. Opiskelu saattaa sisältää myös intensiiviviikkoja. Projektit perustuvat yritysten määrittelemiin todellisiin ongelmiin ja tehtäväkokonaisuuksiin.

(Tarkemmat tiedot ja lukujärjestykset automaatiotekniikan opiskelijoille löytyvät OVI-Portaalin Opiskelu -välilehdeltä Automaatiotekniikan koulutusohjelman aikuiskoulutus -kotisivulta.)

 

 

login