suomeksi
in English
Bookmark

Aikuiskoulutus

(Koulutus ei ala lukuvuonna 2007-2008.)

Suuntautumisvaihtoehdot

• elektroniikkasuunnittelu
• elektroniikkatuotanto ja puolijohdetekniikka

Koulutuksen tavoitteet

Koulutusohjelman opiskelijat valmistuvat voimakkaasti kasvavan elektroniikkateollisuuden asiantuntijoiksi sekä tuotannon että tuotekehityksen tehtäviin. Ohjelman erityisenä painopistealueena on palvella alueen piiteknologiaan erikoistunutta elektroniikkateollisuutta nykyaikaisen tuotantotekniikan opetuksella. Valinnaisia opintomoduuleita toteutetaan opiskelijoiden valinnan ja kiinnostuksen mukaan molemmista suuntautumisvaihtoehdoista. Elektroniikkasuunnittelun suuntautumisvaihtoehdossa keskitytään sekä digitaalisten että analogisten piirien suunnitteluun ja toteuttamiseen. Elektroniikkatuotannon ja puolijohdeteknologian suuntautumisvaihtoehdossa perehdytään vastaavasti puolijohdeteknologian avainkysymyksiin sekä elektroniikan automaattiseen valmistukseen.

Alan erityispiirteitä

Tietotekniikan ja tietoliikennetekniikan nopean kehittymisen myötä vaatimukset elektronisille piireille ja järjestelmille ovat kasvaneet nopeasti. Elektroniikkatuotteelta vaaditaan jatkuvasti yhä suurempaa nopeutta ja integrointiastetta sekä pienempää tehonkulutusta.
Elektroniset piirit ovatkin kehittyneet nopeasti. Yhteen puolijohdekomponenttiin pystytään integroimaan yhä monimutkaisempia ja nopeampia järjestelmiä. Teollisuudessa tarvitaan jatkuvasti lisää elektroniikka-alan osaajia, jotka kykenevät suunnittelemaan, hyödyntämään ja valmistamaan piirejä ja järjestelmiä uusien teknologisten ratkaisujen perusteella.

Uusia elektronisia innovaatiota syntyy jatkuvasti mm. bioelektroniikan, älykkäiden antureiden ja nanotekniikan aloilla. Menestyminen elektroniikan asiantuntijana edellyttää jatkuvaa tietojen päivittämistä ja valmiuksia perehtyä haastaviinkiin uusiin sovelluksiin. Tämä edellyttää käytännön taitojen lisäksi myös selvempää matemaattis- loogista osaamista. EVTEKin elektroniikan koulutusohjelmalla onkin hyvät valmiudet kouluttaa alan osaajia vastaamaan näihin haasteisiin.

Työmahdollisuudet

Elektroniikkainsinööri työskentelee useimmiten elektroniikkaan erikoistuneiden yritysten joko tuotekehitys- tai tuotanto-organisaatioissa esimerkiksi esimies-, käyttö-, suunnittelu-, tutkimus-, tuotekehitys- tai laadunvalvontatehtävissä. Alan insinöörejä toimii lisäksi mm. alan tutkimuslaitoksissa, oppilaitoksissa, myynti- ja markkinointiorganisaatioissa erilaisissa tehtävissä. Elektroniikkainsinööri toimii usein suunnitteluorganisaatiossa mm teknisenä asiantuntijana, ryhmäpäällikkönä, projektipäällikkönä tai tuotanto- organisaatiossa linjaesimiehenä, laatupäällikkönä, käyttöpäällikkönä tms. Perinteisen elektroniikkasuunnittelijan toimenkuvan lisäksi tarjolla on monenlaisia työprofiileja, joissa tarvitaan  laajan elektroniikkasuunnitteluosaamisen lisäksi / sijasta myös muita ominaisuuksia hyvästä kielitaidosta, markkinointikyvystä ja johtamistaidoista aina syvälliseen luonnontieteelliseen osaamiseen.

Keskeiset opintokokonaisuudet

Insinööriopintojen kaksi ensimmäistä vuotta koostuvat pääasiassa perusopinnoista ja yhteisistä ammattiopinnoista, joiden tavoitteena on luoda matemaattis- luonnontieteellinen sekä yleistekninen pohja ammattiopinnoille. Perusopinnoissa kehitetään myös viestintätaitoja samoin kuin tietotekniikan ja talousasioiden hallintaa.

Yleisteknisten ammattiaineiden lisäksi elektroniikan keskeisiä ammattiaineita ovat mm. teoreettinen sähkötekniikka, analogia- ja digitaalielektroniikka, prosessoriohjelmointi, puolijohdetekniikka ja elektroniikkatuotanto. Pienissä ryhmissä tehtävät harjoitus- ja projektityöt sekä laboratoriotyöt ovat olennainen osa opiskelua. Kaikille pakollisia ammattiopintoja on 70 op ja syventäviä ammattiopintoja 60 op. Valinnaiset ammattiopinnot toteutetaan 15 op laajuisina opintomoduuleina, joiden sisältö on myös pitkälti opiskelijan suunniteltavissa laajemmasta tarjonnasta.

Insinöörityö on laajahko tutkimus-, suunnittelu- tai selvitystyö, joka tehdään itsenäisesti viimeisenä opintovuonna yrityksen tai tutkimuslaitoksen antamasta aiheesta. Näin se on opiskelijan tärkein työnäyte.

Näiden lisäksi opiskelijan on suoritettava määrätty määrä vapaasti valittavia opintoja ja käytännön harjoittelua, joka syntyy yleensä omista työtehtävistä opiskeluaikana.

Opiskelu- ja opetusjärjestelyt

Opiskelu tapahtuu monimuoto-opiskeluna, joka sisältää lähiopetusta, laboratorio-, harjoitus- ja projektitöitä sekä ohjattua itseopiskelua. Opiskelussa käytetään monipuolisia, aikuisille sopivia oppimismenetelmiä, kuten projekti- ja tiimityöskentelyä sekä työssä oppimista. Käytännössä opetus tapahtuu joka toisen viikon perjantaina ja lauantaina sekä joskus myös arki-iltoina. Opetusta tapahtuu myös erilaisina työprojekteina sekä itsenäisinä että pienryhmissä tehtävinä harjoitus- ja projektitöinä. Projektit perustuvat yritysten määrittelemiin todellisiin ongelmiin ja tehtäväkokonaisuuksiin.

Yhteystiedot

Heikki Valmu
elektroniikan koulutusohjelmajohtaja
puh. 020 7553 735
s-posti: heikki.valmu@evtek.fi

login