suomeksi
in English
Bookmark

Opiskelijavaihto-ohjelmat

LLP Erasmus

Erasmus on Euroopan Unionin elinikäisen oppimisen ohjelman (Lifelong Learning Programme, LLP) alaohjelma. Erasmuksen tarkoituksena on opiskelijoiden, opetus- sekä muun henkilökunnan liikkuvuuden laadun ja määrän lisääminen sekä eurooppalaisten korkeakoulujen keskinäisen sekä työelämän kanssa tehtävän yhteistyön edistäminen. Erasmus on myös suurin opiskelijavaihto-ohjelma. Vuosittain tuhansia opiskelijoita lähtee ulkomaille, ja saman verran saapuu vaihto-opiskelijoita Suomeen Erasmuksen kautta.

Erasmus-yhteistyö perustuu eurooppalaisten korkeakoulujen välisiin yhteistyösopimuksiin. Erasmus-ohjelmaan hakevan tulee olla kansalaisuudeltaan joko jonkin EU-jäsenvaltion tai muun LLP-ohjelmaan osallistuvan maan kansalainen. Lista ohjelmaan osallistuvista maista löytyy LLP Erasmus ohjelman kotisivuilta . Erasmus-ohjelmaan voi hakea myös opiskelija, joka on jonkin muun kuin edellä mainitun maan kansalainen, mutta jonka oleskelu Suomessa on luonteeltaan pysyvää (passissa merkintä ”A” tai ”P”). Myös virallisen pakolaisstatuksen omaavat sekä valtiottomat opiskelijat voivat hakea Erasmus -ohjelmaan. Huomio! Opiskelija voi lähteä Erasmus-statuksella vain kerran opiskelijavaihtoon ulkomaille.

EU tarjoaa intensiivistä kielivalmennusta Erasmus-opiskelijoille. Nämä kurssit ovat nimeltään Erasmus Intensive Language Courses (EILC). EILC-kurssit ovat 3-8 viikon mittaisia alkeis- tai jatkotason kursseja. Niitä järjestetään Euroopan harvinaisemmissa kielissä, joita ovat kaikki Erasmus-maiden kielet paitsi englanti, ranska, saksa ja espanja. Kursseja järjestetään heinä-syyskuussa ennen syyslukukauden alkua ja tammi-helmikuussa ennen kevätlukukauden alkua. Kurssien ajankohdista päätetään kussakin maassa erikseen.

Haku syksyn opintoihin päättyy 31.5. ja kevään opintoihin 31.10. kaikissa maissa. Lähettävän korkeakoulun sisäinen haku päättyy kuitenkin jo aikaisemmin. Opiskelijoille myönnettävän EILC-apurahan suuruus on 400 euroa. Katso tarkemmat tiedot tarjolla olevista kursseista ja opiskelijoiden hakumenettelystä EILC:n kotisivuilta .

Nordplus

Nordplus-ohjelma on Pohjoismaiden ministerineuvoston vaihto-ohjelma, joka koskee opettajia ja opiskelijoita. Sen tarkoituksena on jo vuodesta 1988 ollut edistää ja vahvistaa pohjoismaista korkeakouluasteen koulutusyhteistyötä. Nordplus-ohjelmaan osallistuvilla opiskelijoilla on mahdollisuus Nordplus-apurahaan. Suureen osaan koulutusalojen pohjoismaisista yhteistyökouluista voi hakea Nordplus-opiskelijavaihtoon. Liiketalouden ja tekniikan koulutusalat kuuluvat Nordplus-ohjelman puitteissa EkoTekNord verkostoon monien muiden pohjoismaisten oppilaitosten kanssa.

Kahdenväliset sopimukset

EVTEKillä on useita koulutusala- ja/tai koulutusohjelmakohtaisia kahdenvälisiä sopimuksia yhteistyöoppilaitosten kanssa Venäjällä, Aasiassa, Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa. Kahdenväliset sopimukset täydentävät Erasmus- ja Nordplus-ohjelmia. Kahdenvälisten sopimusten mukaan vaihto-opiskelijoilta ei peritä lukukausimaksuja vaihtoajalta.

Itse hankittu opiskelijavaihtopaikka (Free mover -opiskelijavaihto)

Itse hankitun opiskelijavaihtopaikan vastaanottamisen  tulee saada lupa omasta koulutusohjelmasta. Lupa tarvitaan vaihto-ohjelmien ulkopuolella tapahtuvaan vaihto-opiskeluun ulkomailla, joka tapahtuu jossakin muussa kuin kotikorkeakoulun yhteistyöoppilaitoksessa. Korkeakoulu- ja opintojaksovalintojen tulee olla oman koulutusohjelman hyväksymiä, jotta suoritetut opinnot tuottaisivat opintopisteitä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että usein tällaisen opiskelupaikan hankkiminen on työlästä ja tulee kalliiksi (lukukausimaksut, matkustus, asuminen yms.).

login