suomeksi
in English
Bookmark

Rahoitus

Opintotuki

KELAn opintotukeen oikeutetut voivat hakea opintotukea (opintoraha, asumislisä, lainatakaus) ulkomailla opiskelun ajalle, jos opinnot sisältyvät kotikorkeakoulussa suoritettavaan tutkintoon. Opintotuen saamisen edellytyksenä on päätoiminen opiskelu. Opintojen on edistyttävä siten myös vaihto-opiskelun aikana vähintään 4,8 opintopistettä tukikuukautta kohden.

Opintotuen määrät ulkomailla:

  • Asumislisä 210 euroa / kk, (paitsi muutamat Itä-Euroopan maat, katso www.kela.fi)
  • Opintoraha 259,01 / kk (31.7.2008 saakka: Huom! Hallituksen esityksen mukaan opintoraha korottuu 1.8.2008 lähtien 15 %)
  • Opintolaina 440 euroa / kk

Opiskeluun ulkomailla haetaan opintotukea KELAn Otm-lomakkeella, joita on saatavissa mm. opintotoimistossa ja internetissä www.kela.fi. Hakemuksen liitteeksi tarvitaan kv-toimistosta todistus ulkomaan opinnoista. Huom! Opintotukihakemuksessa ilmoitettavat vaihto-opiskelupäivät ovat ne lukukauden päivät, jotka vaihto-oppilaitos on ilmoittanut, eivät opiskelijan matkustuspäivät.

Opintotukihakemus liitteineen palautetaan opintotoimistoon tai suoraan KELAn opintotukikeskukseen. Jos ulkomaanjakso ajoittuu kesäkuukausille (kesä-elokuu) opintotukihakemus palautetaan aina opintotoimistoon, koska silloin hakemuksen liitteeksi tarvitaan opintotukilautakunnan lausunto. Opintotukihakemus kannattaa jättää hyvissä ajoin, sillä hakemuksen käsittely kestää yleensä useampia viikkoja! 

Lisätietoja: www.kela.fi

Apurahat

Kannattaa muistaa, että vaihto-opiskelu on ensisijaisesti omarahoitteista. Tuet ja apurahat ovat siihen vain hyvä lisä. Metropolian apurahakäytännöt lukuvuodelle 2008-2009 ovat vielä vahvistamatta.

Metropolian välittämät apurahat ovat verotonta tuloa. Opiskelijan ei tarvitse ilmoittaa ulkomaiseen opiskelijavaihtoon tarkoitettuja apurahoja tai vastaavia avustuksia opintotuen myöntäjälle. Tällaisia apurahoja ovat esimerkiksi Erasmus- ja Nordplus-apurahat sekä oppilaitoksen opiskelijavaihtoon myöntämät apurahat ja avustukset. Opintojen tulee siis olla Suomessa suoritettavia opintoja, joiden aikana osallistutaan ulkomaiseen opiskelijavaihtoon. Apurahojen tarkoitus on osittain avustaa ulkomaanopinnoista syntyvissä lisäkuluissa.

LLP Erasmus

Metropolia saa Euroopan komissiolta Erasmus-apurahaa niille vaihtoon lähtijöille, joiden kohdekorkeakoulu on Erasmus-sopimuksen piirissä. Erasmus-tuen määrä vaihtelee lukuvuosittain. Lukuvuoden 2008-2009 apurahan suuruus vahvistetaan elokuuhun 2008 mennessä.

Nordplus

Nordplus-apurahan määrä vaihtelee lukuvuosittain. Opiskelija-apuraha voidaan myöntää perustutkinto-opiskelijoille 1-10 kuukaudeksi.

Metropolia Ammattikorkeakoulun apurahat opiskelijavaihtoihin

Tilanne on vielä tätä ohjeistusta kirjoitettaessa auki. Lisätietoja kv-toimistosta myöhemmin.

Itse hankittu opiskelijavaihtopaikka (Free mover –apuraha)

Tilanne on vielä tätä ohjeistusta kirjoitettaessa auki. Lisätietoja kv-toimistosta myöhemmin.

Apurahan hakeminen

Apurahan hakemiselle ei vielä ole tarkempia ohjeita. Asiasta tiedotetaan portaalissa myöhemmin.

login