suomeksi
in English
Bookmark

Haku opiskelijavaihtoon lukuvuodeksi 2008-2009

SÄHKÖINEN HAKULOMAKE OPISKELIJAVAIHTOON

Opiskelijavaihtojakson suunnitteleminen ja siihen valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tietoa opiskelijavaihdosta ja yhteistyöoppilaitoksista saa kv-toimistosta.

Ajanmukaisin tieto yhteistyöoppilaitoksista löytyy yleensä yhteistyöoppilaitosten omilta nettisivuilta. Kannattaakin tutustua huolellisesti yhteistyöoppilaitoksista saatavilla olevaan materiaaliin jo ennen hakemuksen tekemistä. Listat yhteistyöoppilaitoksista koulutusaloittain löytyvät Opiskelijavaihtokohteet -linkin kautta.

Opiskelijavaihdossa olleiden kirjoittamia matkaraportteja kannattaa lukea. Matkaraporteista löytyy tärkeää ja hyödyllistä tietoa eri vaihtokohteista jo vaihdossa olleiden näkövinkkelistä. Matkaraportteja luettaessa kannattaa muistaa, että ne ovat kertomuksia kunkin vaihdossa olleen omista henkilökohtaisista kokemuksista, joten niissä oleva tieto voi olla subjektiivista.

Koulutusohjelmien yhteyshenkilöt neuvovat ulkomailla suoritettavien opintojen sisältöön liittyvissä kysymyksissä. On selvitettävä etukäteen minkälaisia opintojaksoja eri yhteistyöoppilaitokset tarjoavat ja keskusteltava oman koulutusohjelman yhteyshenkilön kanssa siitä, miten ne sopivat tutkintoon. Samalla on hyvä keskustella sopivasta opiskelijavaihdon ajankohdasta.

Hyödyllistä ja mielenkiintoista tietoa opiskelijavaihdosta ja kohdekorkeakouluista saa kysymällä suoraan vaihdossa olleilta opiskelijoilta sekä Suomeen tulleilta ulkomaalaisilta vaihto-opiskelijoilta. Kv-koordinaattoreiden kautta voi ottaa yhteyttä ulkomailla opiskelijavaihdossa olleisiin opiskelijoihin.

Kenen kannattaa hakea?

Riittävä opintopistemäärä (vrt. KELAn vaatimukset) on vaihtoon pääsyn edellytys ja yksi valintakriteereistä. Opiskelijavaihtoon lähdetään yleensä toisena tai kolmantena opiskeluvuotena. Periaatteessa vaihtoon voivat hakea ne, joilla on suoritettuna opinnoistaan vähintään yksi vuosi ennen opiskelijavaihdon alkua. Sääntömääräisen opiskeluajan jälkeen ei voi enää hakeutua opiskelijavaihtoon. Myös aikuisopiskelijat voivat hakea opiskelijavaihtoon.

Milloin voi hakea?

Hakuajat opiskelijavaihtoon ulkomaille lukuvuonna 2008–2009 vaihtelevat koulutusaloittain.

PÄÄHAKU

  • 15.1.- 29.2.2008 (tekniikan ja liiketalouden koulutusalat)
  • 15.1.- 15.2.2008 (kulttuurin koulutusala)

Päähaussa ovat kaikki seuraavan lukuvuoden vaihtopaikat auki, eli hakea voi syyslukukaudeksi, kevätlukukaudeksi tai koko lukuvuodeksi.

JÄLKIHAKU

  • 1.9. - 30.9.2008 (kaikilla koulutusaloilla sama)

Syksyllä järjestettävässä jälkihaussa ovat tarjolla kevään hausta avoimeksi jääneet tai mahdollisesti peruuntuneet vaihtopaikat seuraavaksi kevätlukukaudeksi.

Hakulomake

Nämä ohjeet koskevat vain päähakua. Syksyllä 2008 järjestettävään jälkihakuun tulee uudet ohjeet; seuraa tiedotuksia OVIportaalissa.

Opiskelijat hakevat opiskelijavaihtoon sisäisessä haussa sähköisellä hakulomakkeella . Hakulomakkeeseen tulee liittää valokuva sähköisessä muodossa. Lomakkeessa kysytään opiskelijan motivaatioita, joten kannattaa pohtia etukäteen perusteluja sille, miksi haluaa vaihtoon. Hakulomakkeeseen liitetään hakuajan loputtua kv-toimistossa opintosuoritusote.

Huom! Kulttuurialalla hakulomakkeeseen on liitettävä myös portfolio.

Vaihtoinfot

Päähakujen alkaessa järjestetään koulutusalakohtaisia vaihtoinfotilaisuuksia, joissa käydään läpi hakuprosessi, lomakkeiden täyttö, tarvittavat liitteet sekä esitellään vaihtokohteita ja kuullaan vaihdossa olleiden kokemuksia. Vaihtoon valituille järjestetään erillistä ohjausta myöhemmin.

Valintakriteerit

Vaihto-opiskelijavalinnassa painotetaan opintomenestystä, kielitaitoa, motivaatiota ja soveltuvuutta ulkomailla opiskeluun; tavoitteellista ja oma-aloitteista asennetta opiskeluun ja aktiivisuutta oppilaitoksen kansainvälistymistoiminnoissa. Aasiaan hakevilta edellytetään Aasia-perusopintoja (ks. liiketalouden kurssitarjonta). Vaihtoon lähtijöiksi ei etsitä vain "tähtiopiskelijoita", vaan mahdollisimman monelle opiskelijalle pyritään tarjoamaan mahdollisuus lähteä opiskelijavaihtoon.

Kulttuurin koulutusala

Kaikilta opiskelijavaihtoon hakevilta edellytetään Portfolio in English -kurssin suorittamista ja työharjoitteluun hakevilta kurssia suositellaan. Kurssilla laaditaan portfolio, joka on pakollinen hakemuksen liite.  Portfolio sisältää selostuksia ja visuaalista materiaalia opiskelijan opintoihin liittyvistä töistä, CV:n ja kirjeen. Kirjeessä opiskelija esittelee itsensä ja perustelee, miksi haluaa vaihtoon. Portfolio tehdään englanniksi ja haluttaessa myös suomeksi. Sitä varten alkaa kaksi (2) kertaa vuodessa Portfolio in English -kurssi, jossa taiteellista kokoonpanoa ohjaa muotoilun koulutusohjelman johtaja Päivi Fredriksson ja englannin kieltä lehtori Kaija Koskinen. Kurssilla on luentoja, yhteisohjausta sekä henkilökohtaista ohjausta. Opiskelija valmistaa kaksi (2) kappaletta portfolioita, joista toinen lähetetään vaihtokorkeakouluun ja toinen jää Muotoiluinstituutille (3 op.). Kurssien alkamisajat ilmoitetaan OVIportaalissa lukuvuoden alussa sekä aina ennen kurssin alkua myös info-TV:ssä.

Haun tulokset

EVTEKin sisäisen haun valinnoista ilmoitetaan suoraan vaihtoon valituille. Vaihtoon valituista opiskelijoista laitetaan lista kv-toimistojen ilmoitustauluille. Opiskelijan ja vastaanottavan koulun vahvistukseen asti vaihtoon valinta on ehdollinen.

Vaihtoon valinnan jälkeen

EVTEKin sisäisessä haussa vaihtoon valituille järjestetään orientaatiotilaisuuksia, joissa käsitellään yksityiskohtaisemmin vaihtoon liittyviä asioita. Tilaisuuksien aiheita ovat mm. opinnot, opintotuki, apurahat, vakuutukset, muut täytettävät ja tarvittavat lomakkeet sekä vieraaseen kulttuuriin sopeutuminen.

Kv-toimisto ilmoittaa vaihtoon valittujen nimet vastaanottavaan korkeakouluun heti, kun valinnan tulokset ovat vahvistettu. Kuhunkin kohdekorkeakouluun täytyy täyttää kohdekoulun omat hakulomakkeet. Hakemuksia voi kysellä kv-koordinaattoreilta. Kv-toimisto lähettää opiskelijoiden täyttämät hakemukset eteenpäin kohdekoreakouluihin.

Orientaatiotilaisuus EVTEKin opiskelijoille järjestetään 16.-17.4.2008, ja se on pakollinen kaikille vaihtoon valituille.

login