suomeksi
in English
Bookmark

Vaihtojakson suunnittelu ja siihen valmistautuminen

Ennen matkaan lähtöä kannattaa miettiä, miksi on lähdössä ulkomaille. Jos haluaa tutustua uuteen kulttuuriin, uusiin ihmisiin ja parantaa kielitaitoa, haluaa oppia uusia asioita elämästä, omasta koulutusalasta ja avartaa maailmankuvaa ja samalla ehkä myös itsenäistyä, niin silloin opiskelijalla on oikeanlainen asenne ja hyvät mahdollisuudet viettää mielekäs ja antoisa opiskeluaika ulkomailla.

Opiskelijavaihtoon hakeudutaan opiskelijan omasta aloitteesta. Vaihtoon lähteviltä edellytetään sitoutumista opiskelijavaihtoon liittyvään prosessiin, oma-aloitteisuutta, kärsivällisyyttä ja avointa mieltä. Kannattaa varautua siihen, että kaikki ei välttämättä mene suunnitelmien mukaisesti vaan yllätyksiäkin saattaa tulla.

Koska vaihtoon lähtijöitä on paljon, on jokaisen itse huolehdittava siitä, että asiat ja järjestelyt etenevät loogisesti. Mikäli materiaalia ei ole saatavilla, tai kaikki asiat eivät tunnu olevan niin kuin kuuluisi, kannattaa ottaa yhteyttä kv-toimistoon ja pyytää apua. Kv-toimisto auttaa mahdollisuuksiensa mukaan.

Mikäli ennen vaihtoon lähtöä tulee muutoksia vaihtojaksoon liittyen tai opiskelija peruu lähtönsä, hänellä on velvollisuus ilmoittaa tästä oman koulutusalan kv-toimistoon välittömästi, jotta tilalle voidaan valita joku toinen opiskelija. Opiskelijat eivät itse voi keskenään vaihtaa vaihtopaikkoja, vaan kv-toimisto vastaa peruutetun paikan jakamisesta.

Kun kohdekorkeakoulusta lähetetään materiaalia, tulee hyvissä ajoin täyttää tarvittavat lomakkeet ja toimittaa ne kv-toimistoon. Ripeä toiminta helpottaa mm. asunnon hankinnassa. Kannattaa ottaa itselleen kopiot kaikista kohdekorkeakouluun lähettämistä lomakkeista ja dokumenteista, jotta voi myöhemmin tarkistaa, minkälaisia tietoja ja missä vaiheessa sinne on itsestään ja opinnoistaan antanut.

Tässä vaiheessa kannattaa lukea kohdekorkeakoulua koskevat matkaraportit läpi uudestaan. Matkaoppaat antavat pikaisesti tietoa joistain käytännöistä, hintatasosta jne. Kirjastoista löytyy maata käsittelevää materiaalia laajemminkin. Hyödyllisistä linkeistä löytyy lista tämän oppaan lopusta. Seikkailulle jää taatusti tilaa, vaikka perehtyisi asioihin etukäteenkin!

Maatietouden lisäksi kannattaa tutustua viime aikoina julkaistuihin ulkomaille asettumisen oppaisiin ja kulttuurien välistä vuorovaikutusta käsitteleviin teoksiin. Nämä ovat usein elävien esimerkkien pohjalta koottuja, hauskasti ja hyvin kirjoitettuja kirjoja, jotka avaavat silmiä ja lisäävät avoimuutta uuden kulttuurin kohtaamiseen. Näitä teoksia löytyy kirjastoista.

Vaihto-opiskelija on oman maansa ja kotikoulunsa edustaja ulkomailla ollessaan. Vaihdossa olevalta kysellään todennäköisesti ainakin perustietoja Suomesta, Suomen koulutusjärjestelmästä, historiasta ja arkielämästä. Kv-toimistoista voi kysyä uusia Metropolian englanninkielisiä esitteitä.

Mikäli opiskelijavaihtoon valittu opiskelija ei toimi valmisteluprosessissa oma-aloitteisesti ja toimita tarvittavia asiakirjoja ajoissa, tai ei muuten osoita valmiuksia lähtemään opiskelijavaihtoon, voi kv-toimisto vielä peruuttaa vaihtojakson.

Yhteydenpito

Vaihtoon lähtevän opiskelijan tulee olla yhteydessä kohdekorkeakouluun jo valmisteluvaiheessa. Näin kohdekorkeakoulu varmistuu siitä, että hän on vakavissaan vaihtoon lähdön suhteen. Toisiin kouluihin yhteydenpito on helpompaa, toisiin hankalampaa. Mikäli yhteydenotto kohdekorkeakoulun kontaktihenkilöihin ei onnistu sähköpostitse, kannattaa yrittää ottaa yhteyttä puhelimitse. Yhteystietoja saa kv-toimistosta. Omat yhteystiedot tulee pitää ajan tasalla WinhaWillessä ennen vaihtoa ja vaihdon aikana.

Kielitaito

Vaihtoon valituilta edellytetään riittävää kohdemaan ja/tai englannin kielen taitoa jo ennen ulkomaille lähtöä. Jotkut vastaanottavat korkeakoulut järjestävät lukukauden alussa lyhyen intensiivikurssin, joita vaihto-opiskelijoiden kannattaa hyödyntää. Tätä mahdollisuutta voi tiedustella kohdekorkeakoulun kansainvälisten asioiden yhteyshenkilöltä.

Kokemukset ovat osoittaneet, että opintosuoritusten kerääminen voi ilman riittävää kielitaitoa hankaloitua. Siksi kielen opiskeluun on panostettava jo hyvissä ajoin ennen vaihtoon lähtöä.

login